Jeg har stor tro på at Tromsø sentrum vil være attraktivt i årene framover. Vårt sentrum er kompakt. Vårt sentrum har allerede attraktive møteplasser. Vårt sentrum har nærhet til sjøen, kanskje Tromsøs aller fremste attributt. I tillegg står byen foran realiseringen av store byggeprosjekter som vil bidra til at enda flere bor i sentrum, skriver Trude Ørpetvedt. Foto: Yngve Olsen

Derfor tror jeg sentrum vinner

Det er mange grunner til å elske Tromsø. For meg er den aller sterkeste vårt eget sentrum. 

Lengst nord i verden har tromsøværingene helt siden Roald Amundsens dager klart å skape et byrom som sjarmerer mennesker fra hele verden. Det er stedet for fest og glede - arbeid og kapital - handel og opplevelser.

I den viktige debatten om butikknedleggelser og parkeringsplasser må vi i Tromsø aldri miste av syne at vi fortsatt har et av de mest attraktive sentrum i hele Norge, med sine feil og mangler.

Vi som har som jobb å fremme et pulserende og attraktivt sentrum i Tromsø, vil alltid ønske en debatt om sentrums framtid velkommen. At mange de siste uker har uttrykt ulike bekymringer er egentlig folkets egen kjærlighetserklæring til sitt eget sentrum. Vi er glad i byrommet vårt og blir trist når butikker legger ned eller folk velger bort sentrum fordi de synes det er vanskelig å komme seg dit. 

Jeg velger å benytte denne sentrumsdebatten til å bringe inn noen grunnleggende momenter som i liten grad har vært berørt.
For det første: Bysentre i store deler av verden er de siste tiåra utfordret av bilbaserte kjøpesentre utenfor sentrum. Det er altså ikke unikt for Tromsø.

For det andre: Begrepet butikkdød er dessverre et nasjonalt og internasjonalt fenomen. Netthandel har bidratt til at konkursene i varehandelen er doblet de tre siste årene.

For det tredje: Det er fortsatt mye folk i sentrum og flere aktører melder om høy aktivitet og god lønnsomhet. Utfordringen er å fylle sentrum med enda mer folk - og da er det primært tromsøværingene som må komme. Miksen mellom det lokale og det internasjonale må forsterkes.

Jeg har stor tro på at Tromsø sentrum vil være attraktivt i årene framover. Vårt sentrum er kompakt. Vårt sentrum har allerede attraktive møteplasser. Vårt sentrum har nærhet til sjøen, kanskje Tromsøs aller fremste attributt. I tillegg står byen foran realiseringen av store byggeprosjekter som vil bidra til at enda flere bor i sentrum. Det siste har vært en av suksessoppskriftene for utviklingen av Midtbyen i Trondheim. 

Det finnes ikke en enkelt løsning som sikrer vekst og framgang for sentrum. Noen megatrender jobber mot sentrene - andre for. Noen tiltak (f.eks trafikkreguleringer) kan være positivt for noen og negativt for andre.

Jeg vil likevel fremme fire konkrete tiltak som på kort og lang sikt vil bidra til å styrke Tromsø sentrums posisjon:

1. Adkomst: Det grønne skiftet krever mer kollektivtrafikk, mer sykkel og mindre bilavhengighet. Samtidig er Tromsø en by med avstander som gjør at en stor del av innbyggerne ofte vil ha behov for bil. Kommunen bør ha som prinsipp at det skal være like enkelt å ta seg frem til sentrum som til andre handelsområder i kommunen. Det må også gjelde i forhold til den nye bompengeringen.

2. Parkering: Til glede for sine besøkende er det gratis å parkere på Håpet og Tromsdalen. Kommunen må holde prisene på parkering i sentrum på et minimumsnivå, særlig på dager med høy handelsaktivitet.

3. Eiendomsskatt: Deler av eiendomsskatten som pålegges aktørene i Tromsø sentrum må øremerkes til byutvikling. Mer lys, flere benker, lekeplasser, oppgradering av parker og torg, installasjoner - alt som kan bidra til at alle generasjoner trives i sentrum.

4. Flere må få muligheten til å bo i sentrum. Det må være lett for eiendomsutviklere å få regulert framtidige prosjekter som øker antallet leiligheter i sentrum og i umiddelbar nærhet til sentrum. Eiendomsutviklere på sin side må sørge for at boligområdene som etableres i sentrum er tilrettelagt for ulike generasjoner og gjerne med attraktive butikklokaler på gateplan.

Jeg elsker nordlyset, Fjellheisen, Bukta og Rødtinden. Hver for seg gir de rekreasjon og opplevelser, men det unike med disse opplevelsene er at de ligger i umiddelbar nærhet til hovedpulsåren i byen vår, nemlig vårt felles Tromsø sentrum. 
 

  • NB: Mandag 28. januar klokka 19.30 arrangerer Nordnorsk debatt åpent møte om byutvikling og framtida for Tromsø sentrum. Stedet er Storgata Camping. I panelet sitter Gunnar Wilhelmsen (Ap), Hans Petter Kvaal (Høyre), Morten Skandfer (Venstre), Barbara Vögeler (Miljøpartiet De Grønne), Martin Antonsen (daglig leder Bokhuset), Ragni Løkholm Ramberg (Total Eiendom), Pål Einar Eilertsen (gründer og forretningsdrivende) Trude Nilsen (direktør i Næringsforeningen for Tromsø) og Trude Ørpetvedt (daglig leder i Tromsø Sentrum AS). Moderator er Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse