Annonse
GRUBRUNN FOR FRED: Folk-til-folk prosjektet som ble holdt i Kirkenes forrige uke, viser at det ikke er grunn til å frykte våre naboer. Bildet er fra åpningen av Barents Spektakel. Foto: Arkiv

«Dersom slikt tankegods eksisterer blant maktpersonene, er det så alvorlig at både justisministeren og statsministeren må forklare hva dette dreier seg om»

Er vi en fare for rikets sikkerhet?

Dersom slikt tankegods eksisterer blant maktpersonene, er det så alvorlig at både justisministeren og statsministeren må forklare hva dette dreier seg om

Innbyggerne i Øst-Finnmark er mer lojale overfor Russland enn Norge. Dette hevder journalist og redaktør for nettstedet aldrimer.no, Kjetil Stormark overfor NRK. Grunnlaget for uttalelsene hans er «bekymring hos en del myndighetspersoner». Noen av østfinnmarkingene ber til og med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) «ryke og reise», ifølge Stormark.

Slike påstander er ikke noe nytt. Gjennom historien har folket som har bebodd grenseområdene i nord, blitt mistenkeliggjort og stemplet som fare for rikets sikkerhet. Samer, innvandrere fra finske områder og russere er betraktet som usikre individer som ikke er til å stole på ved en eventuell storpolitisk krisesituasjon i nord. For ikke å snakke om de forferdelige kommunistene etter annen verdenskrig. Disse ble systematisk avskåret fra samfunnet på en jævlig måte. I ettertid viste dette seg som tull og fjas-påfunn fra hysj-hysj-overvåkerne.

At «enkelte myndighetspersoner» i hovedstaden er redde for hva disse illojale individene skal finne på, viser hva som skjer når forholdene analyseres og vurderes langt vekk fra folkesjela. Det er lett å lage skrekkscenarioer. Det komiske er at en journalist bombastisk råder østfinnmarkingene til å tenke på «at de som bor i Finnmark, faktisk husker på hvilket land de bor i, og hvilket statsborgerskap de har.»

Dette rådet er mildt sagt spinnvilt. Det er en fornærmelse og bort i mot en trakassering av oss som bor i Øst-Finnmark. Riktignok sier Stormark at de fleste er gode nordmenn, men at «det er bekymringsfullt antall personer som ikke opptrer så klokt som man burde.» Hvem disse farlige og ukloke «objektene» - som det heter på etteretningsspråket - er, vil ikke Stormark flagge. Hvor «farlige» disse personene er ville vært underholdende å få vite. Kanskje lager «Nyhetskanalen 5080» et dyptpløyende innslag om disse ukloke stakkarene i øst som ikke vet hvordan flagget på nasjonalstaten deres egentlig ser ut.

Dersom slikt tankegods eksisterer blant maktpersonene, er det så alvorlig at både justisministeren og statsministeren må forklare hva dette dreier seg om. I det minste må Anundsen og Solberg enten bekrefte eller avsanne at myndighetene virkelig betrakter folket i nord som fare for rikets sikkerhet. De bør også informere om det virkelig er slik at noen av våre innbyggere overvåkes av PST fordi de «opptrer uklokt».

Det er grunn til å minne om at det aldri har vært krig mellom folket som bor i disse grenseområdene. Kriger har rast på våre områder og territorier, men folket har likevel i uminnelige tider hatt en fantastisk evne til å sette mennesket og menneskeverdet, altså hverandre, i fokus, uansett etnisitiet, statsborgerskap eller hva slags språk man snakker. Det er nettopp denne folk-til-folk-relasjonen som i dagens storpolitiske paranoia, bidrar til å stabilisere en turbulent situasjonen i våre områder - som altså ikke er skapt av oss finnmarkinger, finner, samer, kvener og russere som lever her.

Det er en fornærmelse og bort i mot en trakassering av oss som bor i Øst-Finnmark.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse