Annonse

Desperat fra oljebransjen

Rystad er farlig nær å bli næringens egen «komiske Ali» med sine rosenrøde spådommer.

At Norge ennå i mange år vil ha en olje- og gassproduksjon er åpenbart. Men den vil definitivt ikke foregå i Lofoten.

Oljepris i fritt fall har skapt store bølger i petroleumsnasjonen Norge. De alvorligste konsekvensene er selvsagt de mange tusen i petroleumsbransjen og i leverandør- og serviceindustrien som har mistet arbeidsplassene.

Nedtrappingen av investeringer og aktivitet er brutal, og vi ser ennå ikke slutten på nedgangen. Flere eksperter mener at ting vil begynne å snu i 2017, Men gjetningene deres er like dårlig fundert som de pleier å være.

Disse som mener seg kompetent til å tippe er ofte de samme som var trygg på at alle effektene av finanskrisen ville være borte senest i 2012–2013. Og som for få måneder siden fortalte oss att bunnen nå var svært nær da oljeprisen falt under 60 dollar pr. fat. I dag er prisen litt over 30 dollar fatet. Og er på vei videre ned.

Saken er at mange av disse ekspertene langt fra er uhildede observatører. De har ofte sterke bindinger eller interesser som påvirker hva slags scenarioer de foretrekker å spå om.

Men det grenser til det komiske når oljekonsulent Jarad Rystad forteller til DN at oljebransjen har helt strålende utsikter. Han er ikke snauere enn at han kan opplyse om at oljeprisen mest sannsynlig vil ligge på rundt 110 dollar pr. fat om fire år.

Rystad er farlig nær å bli næringens egen «komiske Ali» med sine rosenrøde spådommer. 

Bransjeorganisasjonen «Norsk olje og gass», sammen med sterke krefter i nord, presser nå på for at Lofoten, Vesterålen og Senja må konsekvensutredes i full fart.

Når det er dårlige tider i bransjen må man utnytte de feltene som ligger nærmest land og derfor kan utvinnes med minst kostnader, er argumentasjonen. Dette glade budskap har vært oljelobbyens gjennomgangsmelodi i den nordnorske konferanseløypa de siste månedene.

Desperasjonen i petrobransjen har åpenbart gitt det politiske gangsynet en brå død. 

Å tro at et av de mest verdifulle områdene i nord for naturopplevelser, reiseliv og matproduksjon vil bli noe av det siste som skal utvinnes før sola går endelig ned over det norske oljeeventyret, er en så himmelropende virkelighetsfornektelse at det knapt er til å tro.

At Norge ennå i mange år vil ha en olje- og gassproduksjon er åpenbart. Men den vil definitivt ikke foregå i Lofoten.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse