Annonse

Destruktive toppledere

Fagforeninger er en torn i øyet på Kjos og han har åpenbart ikke respekt for samarbeidsmodellen som det norske arbeidslivet er tuftet på.

Nå får vi stadig flere tegn som tyder på at Norwegian-sjefen er ute etter verdensherredømme.

Konflikten i Norwegian er i skrivende stund ikke løst, og utsiktene kan se dårlige ut. Sjelden har en arbeidskonflikt med utgangspunkt i Norge og norsk arbeidsliv vært så tilspisset, frontene så steile og ordbruken så hard.

Dersom riksmeklingsmannen skulle klare å manøvrere partene frem til en snarlig enighet, vil det være en betydelig bragd. Krigen mellom pilotene i Norwegian og den karismatiske, men beinharde Bjørn Kjos, vitner ikke akkurat om et samarbeidsklima som gir håp om enighet.

Da Kjos kom på banen med sitt flyselskap Norwegian og utfordret SAS-monopolet, utførte han en velgjerning for både norsk luftfart, norsk næringsliv og norske passasjerer.

Monopolister, som SAS den gang var, i et kapitalistisk marked, er en uting og dessuten stikk i strid med liberal, økonomisk tenkning. Monopoler er det motsatte av kapitalisme, som handler om nødvendigheten av konkurranse for å få markedet til å fungere. 

Derfor hyllet alle gründeren Bjørn Kjos, som skaffet oss billettpriser som ikke minnet om et overlagt ran. Konkurransen førte til et prisnivå til å leve med og det har dermed også betydd et stort løft for norsk luftfart, for reiselivet og turismen.

Nå er imidlertid bildet av forretningsmannen Kjos et helt annet. Mest av alt synes det som suksessen med Norwegian har gått Kjos til hodet. For nå får vi stadig flere tegn som tyder på at Norwegian-sjefen er ute etter verdensherredømme. 

Bjørn Kjos har flere ganger de siste årene gitt inntrykk av å ha blitt en turbokapitalist som kynisk utnytter alle muligheter til å tjene billige penger. Kjos har åpenbart lært å smyge seg gjennom de lovhull som finnes og finne snarveier for økt superprofitt.

Lover og regler, og alminnelig anstendighet i arbeidslivet, er ikke noe Kjos vil la seg begrense av. Fagforeninger er en torn i øyet på ham og han har åpenbart ikke respekt for samarbeidsmodellen som det norske arbeidslivet er tuftet på. 

Vi har liten sans for den typen næringslivsledere. De er sosialt destruktive. Men når det er sagt, bør vi også være våkne når andre deler av norsk næringsliv prøver å kjosifisere seg.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse