Annonse
Kanskje det er på tide å si takk for samarbeidet med Nordland fylke, flytte dette skiltet til grensen mellom den nye "Region Nord-Norge" og "Region Nordland" - og si velkommen til framtidig samarbeid, skriver Johan Robertsen.

Kanskje er det på tide å flytte dette skiltet?

Striden i Nord-Norge er ikke helsepolitisk strid - det er samfunnspolitisk strid, skriver Johan Robertsen.

Jeg tror ikke ledelsen ved Helse Nord sin base i Bodø selv skjønner hvordan de er blitt et redskap for politikere og toppbyråkrater til å bygge et fritt og selvstendig Region Nordland.

Nordland, Troms og Finmark, det var Nord-Norge. Porten til Nord-Norge ble satt ved Nordlands grense til Nord-Trøndelag. 

 • “Navnet «Nord-Norge» skal ha vært foreslått som et strategisk begrep av komponisten Ole Olsen fra Hammerfest i Nordlændingernes Forening(1884), som på den tiden var spesielt opptatt av landsdelens mulighet for kulturell, sosial og industriell vekst. Begrepet ble først vanlig i bruk i tiden omkring første verdenskrig i navn på foreninger og i avisartikler.» (ref. Wikipedia)

Fra 1884 til 2018 har det skjedd store endringer i alle deler av samfunnssystemene, teknologiene, transportsystemer, pengeflyt og annen ressursfordeling. Demonteringen av Landelsutvalget i juni 2011, i regi av Pia Svendsgaard fra Troms og Odd Eriksen fra Nordland, var i så måte et tidsskille for tanken om et samlet Nord-Norge. Jeg selv er ekte “nordlending” - dvs. jeg har nå problemer med å si det da bruddet innad i Nord-Norge har blitt så omfattende at begrepet nordlending rent fonetisk knyttes mer til Nordland enn til Troms og Finnmark. Jeg er altså fra Troms - født og oppvokst i Tromsø, har reist med idretten i alle kriker og kroker av Nord-Norge, representert nordnorsk idrett i Norges idrettsforbund, jobbet nesten 10 år på Helgeland i helse- og omsorg og de siste 30 årene i helse- og omsorg i Tromsø. Jeg har i så måte erfaringer både i og utenfor helsevesenet, og samfunnet generelt i landsdelen. 

Min siste erfaring var å få hjerteinfarkt og således få bruk for PCI-kompetanse på UNN. På grunn av dårlig vær kunne jeg ikke hentes med helikopter - flytid fra hytta til UNN ville vært ca. 10 minutter. Jeg brukte 1,5 time med ambulanse på dels humpede veier. Det var med andre ord tilgjengelig bilambulanse og kommunelege i Balsfjord, samt løpende kommunikasjon med AMK-sentralen som ivaretok meg i første kritiske fase.

For å si det på en annen måte så var det ikke nærheten til et PCI senter som avgjorde, det var mobiltelefon, dyktig ambulansepersonell og kommunelege. Å se inn i kransarteriene på hjertet ble en del av spesialisert utredning som avgjorde det videre behandlingsforløp, i mitt tilfelle åpen hjertekirurgi. En ukes venting på operasjon og en ukes rekonvalesens på UNN ga meg mange venner fra Finnmark, Troms og Nordland. For ikke snakk om «kompisen» fra Sørøya i Finnmark som ble sendt til kommunelegen av kona si, som mente at nok var nok. Det ble tur i drosje til ferga, videre lokalsykehus i Hammerfest og deretter med ambulanse til Tromsø. Da var tiden ikke noen diskusjon; eller som han sa - at når han hadde fått blokka ut åra, så kunne han jo både stikke innom tannlegen og frisøren før han returnerte til kona på Sørøya - han var jo blitt en ny kar!

Striden i Nord-Norge er ikke helsepolitisk strid - det er samfunnspolitisk strid. Troms og Tromsø har utvilsomt hatt mange seire opp gjennom årene, hvor «Porten til Ishavet» var et historisk begrep som fortsatt gjelder. Etablering av universitetet i Tromsø i 1968 ble starten på det moderne Nord-Norge; og endringen til Norges arktiske universitet i 2017, med sammenslåing med høgskolene i Finnmark, Troms og noen i Nordland, har forsterket dette. Tromsø er også utpekt som arktisk hovedstad i verden - base for Arktisk Råd. Jeg skal ikke ramse opp mer for Tromsø og Troms. Jeg ser at Alta vokser og vokser i Finnmark, at Sametinget vokser i Karasjok og at oljen fortsatt ikke rekker lenger enn til Hammerfest. 

Hva skjer i Nordland? I mange år har helgelendingene, ranværingan, lofotværinga, vesterålinga, saltenværinga, folk på Hamarøya og ofotværinga sloss seg imellom. Bodøværingen har hatt mer enn nok med interne stridigheter i dette langstrakte og mangfoldige fylket. Ja selv i min idrett, håndball, spilte jeg divisjonsspill i Mosjøen Håndballklubb i Trøndelag fremfor å dra over Saltfjellet til Bodø og Nord-Norge. For ikke å snakke om krigene på Helgeland mellom “øyværinga”, «ranværinga” og «vefsninga» - en strid som lever i beste velgående.

Kanskje noe skjedde da fylkesråd Odd Eriksen ble «helt» etter dramatikken i Kato Air-flyet 28. sept. 2014. Kanskje «nordlendingene» og Avisa Nordland, sammenslått i 2002, har greid å bygge en ny identitet i fylket sitt - at koblinga mellom et borgerlig styrt Bodø og en borgerlig regjering har skutt fart i denne prosessen. Jeg skal nevne noen store og viktige endringer:

 • Avviklingen av Jernverket i Mo i Rana med tilførsel av store statlige omstillingsmidler - et vellykket prosjekt.
 • Vedtaket om bygging av Helgelandsbrua i Sandnessjøen.
 • Oljebasepolitikken og fordelte geografiske plasseringer.
 • Etableringen av Brønnøysundregistrene.
 • Bygging av Hålogalandsbrua ved Narvik.
 • LKABs videre satsing og modernisering i Narvik og Ofotbanen.
 • Opprettelsen av Nord Universitetet i Bodø.
 • Bygging av det nye Nordlandssykehuset i Bodø.
 • Planlegging av nytt fellessykehus på Helgeland.
 • Vedtak om flytting av Forsvarets rullebane i Bodø til en ny sivil lufthavn og ny bydel i Bodø.
 • Planlegging av ny storflyplass på Helgeland, bygging av Lofastforbindelsen. 

Vel det er mye mer og sikkert ikke alt - hvorfor skulle ikke Nordland ha sitt eget PCI-senter?

Jeg konstaterer at mange debattanter innen helse - kun ser helse. Jeg tror ikke ledelsen ved Helse Nord sin base i Bodø selv skjønner hvordan de er blitt et redskap for politikere og toppbyråkrater til å bygge et fritt og selvstendig Region Nordland. 

Kanskje det er på tide å si takk for samarbeidet med Nordland fylke, flytte skiltet “Velkommen til Nord-Norge» til grensen mellom den nye “Region Nord-Norge» og “Region Nordland» - og si velkommen til samarbeid mellom de to nye regionene i nord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse