Annonse

Det er din søndag

Vi trenger en dag hvor vi kan være bakfulle eller gå i kirken.

Vi vil kjempe for at vi skal ha en annerledes dag i samfunnet hvor vi kan gå i kirken, være bakfull, gå i skogen, bake brød, eller bare være sammen med de vi er glad i.

Høyre vil ikke ha søndagsåpne butikker som valgkampsak. Det skjønner jeg godt, for ingen partier vil ha en valgkampsak de aller fleste er mot. Men det er en vanskelig spagat å innføre søndagsåpent, samtidig som en ikke vil snakke om det i valgkampen.

Politikk handler om å stå for de tingene vi gjør – også de upopulære reformene, og også når det er valg. At Høyre har valgt søndagshandel som en slik reform syns jeg er rart, for det fins langt viktigere utfordringer for Norge, men det er deres valg. Og det bør de stå for.

Anna Amdal Fyhn lover de ikke vil ta en omkamp på høringssvaret om søndagsåpne butikker. Vel, det høringssvaret er allerede sendt, og høringsfristen er gått ut. Så det betyr i grunnen ikke så masse at Fyhn lover dette – det er uansett for sent å ta en omkamp om det.

Kampen står ikke om dette lengre. Kampen er flyttet til regjeringen, som Høyre leder. Med mindre Erna Solberg gjør full retrett, blir det en valgkampsak. Og det bør bli det, fordi det  er her slaget står nå.

I kampen mot regjeringen har ikke akkurat Tromsø Høyre stått på barrikadene. Da ordførerkandidat Kristian Støback Wilhelmsen reiste til Oslo, og var Stortingsrepresentant i noen måneder, var et av hans tydeligste utspill (Itromsø 13. Januar) at han ønsket søndagsåpne butikker.

For meg er det litt rart å ikke vil ha søndagsåpent som valgkampsak, samtidig som en reiser til Stortinget og jobber for det. For det er på Stortinget kampen står - ikke i avisspaltene til iTromsø.

Det er enda i det blå hvor regjeringen lander. Erna Solberg har utalt at folk ikke forstår, og vil snu tilslutt. Alt tyder på at sjefen til Fyhn vil åpne for søndagshandel på en eller annen måte. Det vil enten skje på en måte som gjør det lov i hele landet, eller det vil bli en endring hvor kommunene kan åpne opp for det lokalt.

Blir det den sistnevnte varianten vil et slikt spørsmål på nytt behandles i kommunestyret etter valget. I det spørsmålet er det betimelig å spørre hvilket Høyre Tromsø må forholde seg til. Er det moderate Høyre, med Jens Johan Hjort i spissen, som ble kastet ut på nominasjonsmøtet, eller er det Høyre-Høyre, som vant på nominasjonsmøte?

Ordførerkanditaten Kristian Støback Wilhelmsen, mente i januar (og ingenting tyder på at han har snudd) at ”tiden var moden” for søndagsåpent. Det er jeg uenig i. Familietid er ikke umoderne, familietid er moderne. Det er familietiden Høyre angriper når de vil tvinge flere til å jobbe på søndager.

Med Arbeiderpartiet kan du derimot være sikker. Vi er mot søndagsåpne butikker. Ikke bare i avispaltene og i valgkampen, men også i januar, etter valget og på Stortinget.

La det ikke være noen tvil: dersom vi får mulighet så blir det ikke en åpning for søndagshandel i Tromsø.

Vi vil kjempe for at vi skal ha en annerledes dag i samfunnet hvor vi kan gå i kirken, være bakfull, gå i skogen, bake brød, eller bare være sammen med de vi er glad i. Vi mener at det trengs en pust i bakken. Det er folkehelse, god handelspolitikk og god familiepolitikk. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse