Annonse
Foto: Natur og Ungdom

Direktører og politikere som forsøker å representere hele Norges arbeidere er et problem i oljedebatten

Arbeiderpartiet snudde på sitt landsmøte i helgen og sa ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Kjell Giæver, direktør i Petroarctic, skriver i iFinnmark 09.04.2019 at jubelen ikke er “like stor på industrigulvene i Stavanger, Stord, Verdal, Sandnessjøen og Hammerfest”, som den var blant miljøbevegelsen på Youngstorget. Han hevder også at Arbeiderpartiet har sviktet mangfoldet av næringer i områdene. I Nordnorsk debatt skriver Frp's Terje Halleland at AP har sviktet den norske industriarbeideren. 

Jeg var på Youngstorget og jublet. Jeg representerer miljøbevegelsen i denne saken, jeg representerer ungdommen i denne saken, og jeg skal ikke hevde at jeg representerer noen andre.Terje Halleland er politiker. Giæver er direktør. De hevder begge to at de snakker på vegne av industriarbeiderne på “gulvene” i hele Norge. Dette er det jeg finner mest provoserende i kampen om LoVeSe. For det er nemlig de i toppen av oljelobbyen som er mest desperate for oljeboring i disse områdene, ikke arbeiderne eller hele Norges befolkning. Undersøkelser fra bla. Norstat og Norsk Medborgerpanel viser at et flertall av nordmenn, et stort flertall i nord, et flertall av ungdommen og et flertall av Arbeiderpartiets velgere sier ja til et oljefritt LoVeSe.

Giæver forsøker å appellere til det patriotiske i oss ved å knytte all Norges velferd til oljefunnet “lille julaften i 1969”. Jeg bestrider på ingen måte at oljen har vært viktig for norsk velferd, men åpning for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja vil ikke være viktig for norsk velferd. Nåværende professor i petroleumsøkonomi på UiS og tidligere sjefsøkonom i Statoil, Klaus Mohn har uttalt at oljevirksomhet i LoVeSe ikke er viktig for Norge som helhet. At det ikke har stor betydning for Norge som nasjon.

Det er nemlig større potensial for arbeidsplasser i næringene som trues av oljevirksomhet i nord. I fiskeri, reiseliv, marine næringer og biomarin industri er det i følge Framtida i Nord-rapporten potensial for å nå opp til 10 000 arbeidsplasser i 2030. Til sammenlikning kan oljen skape maks 1100 nye arbeidsplasser i området. Det sier seg selv at en ikke bør risikere de eksisterende og mulige fornybare arbeidsplassene for færre jobber innen oljen, bare for å gjøre Gjevær, Terje Halleland, Schjøtt- Pedersen og resten av direktørene og mennene i dress fornøyde.

Da jeg sto på Youngstorget representerte jeg bare meg selv, som er aktiv i miljøbevegelsen og som er 20 år gammel og mener det samme som flertallet av unge velgere mener i denne saken. Fiskerne i nord representerer seg selv, fagforeningene som er for et oljefritt LoVeSe representerer flertallet av foreningens medlemmer, men sammen representerer vi en bevegelse for framtiden. For arbeidsplasser som gjør godt for Norge som helhet, ikke bare for oljelobbyen. Vi ønsker Arbeiderpartiet velkommen i bevegelsen som fisken, folket og framtiden.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse