Annonse
VITNER: Gordjo Rima, Niger og Lamido Mey Liman, Kamerun deltok på en konferanse i Tromsø der de fortalte om de lokale virkningene av Boko Harams terror. Foto. UiT Norges arktiske universitet.

Det djevelske paradiset

Boko Harams grusomme terror er iverksatt av kriminelle demagoger som misbruker islam.

Demagoger med liten kunnskap om islam lokker til seg uvitende, desperate, frustrerte unge menn som ellers ikke har utsikter til et meningsfullt liv

Det hører til sjeldenhet at en fagkonferanse på Universitetet i Tromsø har på programmet innlegg av vanlige mennesker fra lokalsamfunn, så vel som av akademikere, fra perifere deler av Afrika, slik tilfellet var 6. til 8. april. Den norske ambassadøren til Nigeria holdt også innlegg og to ansatte fra Det norske utenriksdepartementet var til stede blant tilhørerne på den tre dager lange konferansen om terroristgruppa Boko Haram (heretter BH), som har herjet Nord Nigeria de siste syv årene og utvidet sin terror til Kamerun og Niger i områdene nær Chadsjøen. Konferansen har hatt som forutsetning forskningen og engasjementet til tre ansatte på Visuell Antropologi, Bjørn Arntsen, Trond Waage og ikke minst professor Lisbet Holtedahl, som har hatt sin forskningsinteresse rettet mot dette området helt siden 1970.  Boko Haram(BH) startet ut i 2002 som i hovedsak misjonerende på vegne av en type fortolkning av Islam, men utviklet seg til å bli ekstremt voldelig og har nylig erklært sin tilknytning til Den islamske staten i Syria og Irak.

Verden ble for alvor gjort oppmerksom på BH da de påsken 2014 bortførte 276 skolejenter, som ennå ikke er funnet. I disse dager tilbyr BH å løslate dem mot en ekstremt høy sum penger.  Kidnappinger og løsepenger er en viktig inntekt for organisasjonen ved siden av bankran og våpentyverier.  BH anslås å ha en tilslutning på om lag 6000, i hovedsak unge menn, som opererer i spredte aksjonsceller. De tenner på hus, de dreper kveg, de tar til fange, de kidnapper. Tusener av jenter og kvinner blir voldelig misbrukt seksuelt. Noen tall som sier mer om virkningene kom fram på konferansen. Nigerianske myndigheter regner med 20 000 drepte, og millioner revet opp fra sine hjem og drevet på flukt, omtrent 400 000 hjem er brent ned, 600 lærere er drept og 1000 skoler utslettet. Tre fjerdedeler av skoleelever går ikke lenger på skole. Dette skjer i områder der prosenten analfabetisme er blant de høyeste i verden.

Vitner fra lokalsamfunn i Niger og Kamerun forteller at selvmordsbombere synes å dukke opp overalt, mange av dem er barn.  Jenter og kvinner kan ha bomber i varekurvene de bærer på, en pasient som kjøres inn på en klinikk kan utløse en bombe, en kvinne som sitter med et spebarn på bussen kan ha en bombe skjult i bylten. Indoktrineringen om å oppnå paradiset spiller en rolle, tvang påført kidnappede barn en annen.

Ungjenter som tidligere gikk sammen om å hente vann, ved og om arbeidet på markene, kan ikke gjøre det lenger. Markedene der folk handlet og hygget seg sosialt, har nå så godt som opphørt. Foreldre våger ikke sende sine barn på skolen. Kvinnene som drev sine salg av egne matretter, har måttet slutte. Kvinner som fisket, bearbeidet og solgte fisk kan ikke gjøre det mer. Vanlig arbeid med kveg og på åkrene har opphørt. Det økonomiske livet som fra før av var vanskelig i områder påvirket av tørke og stor befolkningsøkning, blir skadet og skatteinntekter uteblir. Lokalsamfunnene gjennomsyres av forgiftet mistillit, for erfaring viser at selv dine naboer er i stand til å stjele og drepe.

I Kamerun er det nå ikke tillatt for mer enn sju mennesker av gangen å gå inn i kirker eller moskeer for å be. Folk holder vakt for hverandre og kristne og muslimer kan samarbeide. Flyktninger i tusentall har strømmet over grensene og det har ikke vært uvanlig at enkelthushold har tatt imot flere titalls flyktninger og gitt dem beskyttelse i månedsvis.

Hva slags forhold er det mellom BH og islam? Det er et sterkt budskap fra konferansen at religionen er et påskudd og blir misbrukt, at kriminelle demagoger med liten kunnskap om islam lokker til seg uvitende, desperate, frustrerte unge menn som ellers ikke har utsikter til et meningsfullt liv, til en utdanning, til et arbeid, til å kunne stifte familie. De loves penger, motorsykler og kvinner. Jo flere drap de begår, dess større anseelse oppnår de - og paradiset er innenfor rekkevidde når du ofrer deg selv. 

Terroristgrupperinger er et varsel om at noe er fundamentalt galt i den sosiale og økonomiske orden. Boko Haram har oppstått i de mest marginaliserte og neglisjerte områdene av sine stater. De har sett at de med vestlig utdanning ofte har fått elitestatus og blitt korrupte misbrukere av sin makt. Dette har bidratt til det korstoget Boko Haram fører mot vestlig utdanning og kristendommen. Kunnskapen om den rike uoppnåelige vestlige verden når alle deler av kloden. Ulikhetene mellom rik og fattig har blitt enorm og hinsides all rettferdighet.   

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse