Annonse
Nesna er ingen død hest. Nord universitet derimot skranter alvorlig i disse dager, skriver Catrine Hole. Foto: Hans Petter Sørensen

Døde hester og et sykt universitet

Takk til Trond Ørjan Møllersen for hans belysning av utdanning på Helgeland i sin kommentar «Det minst produktive i verden er å ri en død hest – også i bunad» 14.11. Han har helt rett i at nedleggelsen er bitter for Nesna og de ansatte. 

Men det som virkelig er bittert i denne saken er at nedleggelsen av campus Nesna og studiested Sandnessjøen er basert på juks og avtalebrudd. For å berge universitetsstatusen for Bodø og Levanger.

Det er bittert at fusjonsavtalen mellom Universitet i Nordland og Høgskolen i Nesna ble brutt fra dag èn. Hverken i Sandnessjøen, Mo i Rana eller Nesna ble det gjort noe forsøk på å oppfylle noen av avtalepunktene om å styrke eller videreutvikle studiestedene.

Det er bittert at Nord fjernet så mange studieplasser i Mo i Rana, Mosjøen, Sandnessjøen og Campus Nesna at man gikk fra 1300 studenter i 2015 til 430 på tre år, bare for å kunne begrunne nedleggelsen med at man hadde for få studenter. 

Det er bittert at Student i Nord, altså studentsamskipnaden, umiddelbart fjernet stillinger og tilbud for å gjøre Nesna mindre attraktivt. Det er bittert at en rekke bekymringsmeldinger fra ansatte, ledelse og studenter i Mo i Rana, Sandnessjøen og Nesna aldri er blitt besvart av Nords ledelse.

Det er bittert at Nord amputerte en frisk kroppsdel. På tross av forsøkene på avvikling, har nemlig opptakstallene på lærerutdanningene til Nesna steget, - som eneste studiested i hele Nord helt siden fusjonen i 2016! Det er fantastisk at Nesna i samme periode har hatt de mest fornøyde studentene i hele Nord, faktisk blant de mest fornøyde i landet, og i 2015 med mest publiseringspoeng innen lærerutdanning.

Det er bittert for at Nord ikke bryr seg om klagene fra alle kommunene på Helgeland, som neppe har vist så stor enighet om noe siden 1945. Det er bittert at regjeringen ikke tok hensyn til at et enstemmig (!) fylkesting nettopp ba Stortinget stanse nedleggelsen på Nesna og eksporten av studier og fagmiljø ut av Helgeland. Møllersen har sikkert fått med seg at fagmiljøet på Nesna tenkes flyttet til Bodø, og det samme med mye av undervisningen.

Det er bittert at høgskolene i Alta, Harstad og Narvik opplever å bli styrket og utviklet etter sine fusjoner med Universitetet i Tromsø, mens Kunnskapsdepartementet i august la ned forbud mot at Tromsø fikk engasjere seg på Nesna. 

Helgelands befolkning er nå på bunn i hele Nord-Norge når det gjelder deltagelse i høyere utdanning.

Det er altså ikke uten grunn at til og med representanter fra regjeringspartiene opplever seg lurt, og har foreslått at Nords behandling av Nesna og Sandnessjøen hører hjemme i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Det er ikke uten grunn at Helgelandssykehuset og regionrådene samtaler med VID om sykepleierutdanning i Sandnessjøen. Det beste for Helgeland og Nordland er å få inn mer troverdige aktører til å drive høyere utdanning for befolkningen.

Nesna er altså ingen død hest. Nord universitet derimot skranter alvorlig i disse dager.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse