Annonse
Vi kan faktisk si nei til en hyttelandsby på Finnheia, uten at det sender Tromsø ned i avgrunnen, mener MDG-leder Jonas Nilsen i Tromsø. (Foto: Leser/privat)

Dommedag for Tromsø, eller?

Der hvor gårsdagens næring kunne etableres nær sagt uansett og hvor som helst, kan ikke dagens og morgendagens næring lenger tuftes på naturødeleggelse og store utslipp. 

Torsdag sa Arbeiderpartiet et klart nei til Arctic Center. Med det satte de et endelig punktum for en vanskelig og opprivende sak. I etterkant har imidlertid dommedagsprofetiene haglet, blant annet fra kommentator Skjalg Fjellheim, som mener det dette er et “symptom på venstresidens store krise”, kommentator Tone Angell Jensen, som raljerer over et “Tromsø i bakveja”, og Høyres Erlend Svardal Bøe, som mener det mangler retning for utvikling av kommunen.

Ifølge beskrivelsene til disse og flere, er et nei til Arctic Center nærmest for et endetidstegn å regne. Herfra vil det gå nedenom og hjem med Tromsø, det vil rakne for næringslivet og elendigheten vil stige til uante høyder. Les Miserables vil fremstå som en vakker drøm sammenliknet med det mørke som vil senke seg over Tromsø. 

Er du av dem som kjenner svetten piple frem i pannen ved tanke på dette? Senk skuldrene og pust. Det finnes heldigvis en annen og mer sannferdig fortelling om Tromsø. 

Hvert år måler NHO alle kommunene på områder som næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. NHO skriver at rangeringen viser hvor vekstkraftige kommunene er. Her havner Tromsø på 14. plass blant alle kommuner. Det tyder på det motsatte av en dyp krise. 

Vi ser det imidlertid ikke bare på målinger. Næringslivet i Tromsø merker det også. Tall som er innhentet av Tromsø Sentrum viser at hele 80% av virksomhetene hadde hatt en bedre sommer i 2020 enn i 2019, på tross av en global pandemi. Det viser styrken i næringslivet i Tromsø. 

Et sterkt næringsliv betyr også at mange kan ha en jobb å gå til. På tross av at pandemien på ingen måte er over, er trenden i Tromsø nå at arbeidsledigheten synker. Det er et tydelig tegn på en levende og stødig by. 

Poenget er ikke å skjønnmale situasjonen eller underslå at både kommunen og næringsdrivende kan oppleve utfordringer. Poenget er at det ikke er grunn til å svartmale situasjonen i Tromsø. 

Situasjonen er ikke slik at vi må godta alle prosjekter som foreslås, uavhengig av de negative konsekvensene de måtte ha. Vi har ingen krise som tvinger oss til å sette godkjentstempel på alle ideer, uavhengig av hvor gode eller dårlige de måtte være. Vi kan faktisk si nei til en hyttelandsby uten at det sender Tromsø ned i avgrunnen. 

Vi skal utvikle næringslivet i Tromsø og Tromsø skal være en næringsvennlig kommune, samtidig som vi tar innover oss tiden vi lever i. Bærekraftsmålene til FN må legges til grunn. Der hvor gårsdagens næring kunne etableres nær sagt uansett og hvor som helst, kan ikke dagens og morgendagens næring lenger tuftes på naturødeleggelse og store utslipp. 

Premissene for næringsutvikling har endret seg og det er dette Arbeiderpartiet med sitt vedtak har vist at de har forstått. For det fortjener de ikke eder og galle, men en stor takk. 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse