Annonse
I Nord-Norge blir det stadig færre kvinner i fruktbar alder, ergo fødes det stadig færre barn. Fødselstallene nå vitner om en dramatisk utvikling. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Dramatiske fødselstall i nord

Mens det i 1995 ble født 7420 barn i landsdelen, var tallet i fjor 4500.

Fødselstallene i Nord-Norge fortsetter å stupe. Siden 1995 har antall barn født i landsdelen sunket med så mye som 46 prosent i Finnmark, 35 prosent i Nordland og 28 prosent i Troms. Det viser tall som ble lagt fram på årsmøtet til Norsk gynekologisk forening fredag.

Mens det i 1995 ble født 7420 barn i landsdelen, var tallet i fjor 4500.

Dette er en dramatisk utvikling som vil få store konsekvenser for samfunns og næringsliv her nord, dersom trenden fortsetter i samme tempo.

Årsakene til den negative utviklingen er flere. Norske kvinner føder færre barn enn tidligere, og de venter stadig lenger med å få barn. Det gjelder hele landet. Men i Nord-Norge er det i tillegg stadig færre kvinner i fruktbar alder. Jentene reiser ut av Nord-Norge for utdanning eller jobb, og de færreste returnerer.

Det er ikke nytt at landsdelen sliter med fraflytting og en stadig eldre befolkning. Dette har vært en utvikling, særlig i småkommunene, i mange år. Det nye, og urovekkende, er at vi ser en bekymringsfull utvikling også i de større byene her nord. Folketallet vokser ikke like mye som tidligere i Tromsø, for eksempel. Om byene også svekkes vil det være svært negativt for drivkraften i landsdelen.

Det er et faktum at det nå er flere kvinner enn menn som tar høyere utdanning. Det betyr at skal unge kvinner fristes til å se muligheter i nord, må vi ha flere kompetansearbeidsplasser å by på.

Det er alltid hyggelig å høre at næringslivet nordpå går så det suser, at produktiviteten er stor og at overskuddene er gode. Men kortsiktige perspektiver må forenes med langsiktige. Vi trenger prosjekter, vi trenger visjoner, og framfor alt framsynte samfunnsbyggere. Skal Nord-Norge lykkes med å snu fraflytting og negativ befolkningsutvikling, må vi sørge for at landsdelen blir attraktiv og oppfattes som et område hvor mulighetene er mange.

Da må blikket heves fra kortsiktige planer til langsiktige strategier som kan resultere i at flere unge retter blikket nordover.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse