Annonse
LOKAL HANDEL: Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen på lørdagshandel hos Søstrene Ingebrigtsen i Kirkegata sist lørdag. Gjennom at vi bruker lokale leverandører øker man muligheten for at sentrum våkner til liv etter korona. (Foto: Anne Marit Bjørnflaten)

Vi må handle hos de som trenger vår hjelp

Vi som er forbrukere må styrke de lokale næringskjedene, skriver Nordlys på lederplass.

Næringslivet i Tromsø og Nord-Norge er i dyp krise som følge av korona-pandemien. Nedstengingen av samfunnet har fått særlig store konsekvenser i en landsdel som preges av mange små og mellomstore bedrifter.

Vi som bor i den nordligste landsdelen spiller en viktig rolle i et gjenreisningsarbeid som blir krevende. Det handler om å være vårt ansvar bevisst, og bidra til å holde de lokale næringskjedene intakt. Vi må derfor handle mye mer lokalt enn vi gjør i dag. Dersom vi bruker pengene våre riktig, bidrar vi også til sårt tiltrengt sysselsetting i egne lokalsamfunn.

Aldri har det vært viktigere å bruke lokale kjøpmenn og andre tjenester i egne lokalsamfunn.  Det å bidra til færrest mulig mennesker i NAV-køen bør være en motivasjon for oss alle. Du vil bety mye dersom vi kan støtte naboen og vennene våre ved å holde dem i arbeid.

Det kan selvsagt være fristende å handle på nett, der det flommer over av tilbud. Men husk at da skjer verdiskapningen helt andre steder enn i egne lokalsamfunn. Derfor bør vi denne krisetiden unngå netthandel i størst mulig grad.

Det handler om å ta vare på det vi selv setter pris på og kanskje tar for gitt i normale tider. Å kjøpe varer som er produsert lokalt fører til levende tettsteder og levende handel i bygd og by.  La oss tenke på det som en dugnad for den sosiale bærekraften i det kortreise og lokale.

Det gjelder alt fra matvarer til sko og sportsklær. Akkurat nå kan vi kjøpe skoene våre hos den lokale skobutikken eller mineralvannet fra Mack. Turutstyret kan vi handle i den lokalt eide sportsbutikken, dersom den finnes.

Det gjelder også for opplevelser. Istedet for å dra til Syden må vi denne sommeren benytte oss av de lokale tilbudene. Det er en fin anledning til å bli bedre kjent med egen landsdel. Ikke glem hvor vakker den er! Dersom vi for eksempel tar noen feriedager på et hotell et sted i det langstrakte Nord-Norge, holder vi liv i bedrifter og familieselskapet som er truet av konkurs.

Korona-krisen har ført til en ruinert reiselivsnæring, og vi kan alle gi bedriftene og de ansatte litt mer håp for fremtiden etter at livsgrunnlaget er borte.

De som driver med forretninger lokalt trenger vår drahjelp, og de trenger den mer enn noensinne.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse