Annonse
JULESTEMNING: Jeg tror ikke det blir flust med blomstergaver fra mannen i tida framover. Bare vill gjetting, altså. Kan se langt etter en stor bukett røde roser, tenker jeg....

Drømmen om ei hvit jul

Tidligere har det vært utroskap, sex og penger. Men de senere år har det sneket seg inn en tredjepart i de fleste forhold.

Mannen kom inn døra med fem stappfulle plastposer fra Eurospar i armene og knekk i knærne av vektpåkjenningen. Her skulle ingen sulte i jula. Det sørget familiens jeger for. Han manøvrerte seg fornøyd mot kjøkkenbenken, forbi bordet med lerkekvister, hvite fjær og mose på rull. Under armen hadde han en blomst.

Det var da, i det han slapp posene ned på golvet, hun hylte.

Et hysterisk hyl. 

«HVA ER DET DU HAR GJORT

Han så skremt ut. Slik noen gjør om en bjeffende bikkje kommer stormende fra intet med fråden ut av kjeften. Men det var ikke ei bikkje han sto overfor.

Det var en drage. Hun pekte vilt på blomsten, vrengte øynene og slapp flammene ut av kjeften.

«Den er RØD

Han så på planten, som prøvde å gjemme seg i armhulen på mannen som mumlet noe om julestemning. (Menn, i likhet med blomster, kan visne om det blir for mørkt rundt dem.)

Dragen flammet videre: «Jeg prøver å få til ei hvit jul her i år. HVIT! Og så kommer du med den der. RØD julestjerne!!?? Har du ikke lagt merke til hva jeg prøver å få til?

Han så seg rundt etter en utvei, eller en profesjonell i hvit frakk.  Men han så bare masse rot med noen innslag av hvitt – og utveien bare som et svakt lite lys langt der framme. I januar.

Utveien het etter jul. Når alt var over.

Kan man ringe til familievernkontoret og si at kjerringas sidesprang med Pinterest og Instagram holder på å ta knekken på forholdet, bare dager før jul? Eller er det mer en sak for psykiatrien?

 Inne i hodet hennes lå jula an til å kunne bli ren og hvit og kreativ. Hun har samlet juletavlene på Pinterest og screenshotta instabilder helt siden midten av oktober. Bildene ligger sortert på sju ulike sorter designjul, klar til realisering og likes. For dette året skulle det skje. I år skulle hun ta grep om jula. Hun skulle få et fargeukoordinert rotehjem til å stråle som en hvit juledrøm med hvite juleroser, engler og lykter. Nissene og bukkene og alt krimskramset i filt og bomull skulle få bli i boden.

Men nå står lykkehjemmet i fare for å gå i oppløsning.

Eller bli rødt.  For mannen mener jul er rød julestjerne i potte, røde hjemlaga nisser og juleduker med enda flere nisser på. Han vil ha det rødt og lunt og fullt av minner fra skapene. Han gleder seg til gjensyn med ei lita nissekjerring som smiler blidt med kurven full av røde epler. (Om ikke annet for å bli påmint at det finnes en og annen blid kjerring der ute.)  

Hadde det bare passet inn i planen til den noe større kjerringa, hun som har blitt uberegnelig som en sitronsprut.  

Hun vil ha hvite lys og engler og greiner i vase med hvite juletrekuler og mener glitter på treet er sååå 80-talls. (Og man må for all del ikke la de henge rett nedover…)

Hennes stil. Den hun påstår har blitt fortrengt i et kaos av farger og stiler og tilfeldige innkjøp gjennom mange år.  

Og den nye stilen har han ikke fått med seg.

Kanskje ikke så rart når den bor inne i en Iphone8 med skjermlås -  og selv Kristen Gislefoss har sagt at tromsøværingene kan se langt etter en hvit jul i år.

Kvinnen søker google-råd ved hjelp av mobilen. Hun får raskt svar fra magasinet KK, selveste ekspertene på kvinner. Der står det svart på hvitt på skjermen: At konflikten, om ikke annet, er moderne og mer og mer vanlig. Tidligere har det vært utroskap, sex og penger. Men de senere år har det sneket seg inn en tredjepart i de fleste forhold: Telefonen. På engelsk har fenomenet fått navnet phone snubbing (snubbing=ignorering/være kald mot) eller litt enklere: «phubbing».

Utfordringen, i følge forskeren som er kilden i artikkelen, er at den daglige flørten med mobilen devaluerer partneren.

Mannen ville nok nikket til artikkelen, og følt seg forstått.  

Men han er for opptatt av det virkelige liv og jula på ekte.

Hva han ønsker seg til jul?

Ny kjerring hadde vel ikke vært å forakte.

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse