Annonse
Artikkelforfatteren mener oljekritisk politikk behøves i offentligheten. Her er boreriggen West Hercules som boret brønn 7220/4-1 for Statoil. Foto: Pressebilde

Drømmen om den evige olje

Det sies tross alt at definisjonen på galskap er å prøve det samme om igjen med håp om et annet resultat. Vi “verneapostler” er altså ikke gale, vi tør å se frem mot en mer bærekraftig fremtid. Og denne fremtiden er ikke bekmørk, selv om den er det for oljebransjen og deres “bærekraftige petroleumsvirksomhet”.

Det er med litt tungt hjerte jeg registrerer at Oddvar Nygård sluker Norges fremste olje-lobbyist Karl Eirik Schjøtt-Pedersen fabling om at Norge er like avhengige av Norsk olje og gass som Garfunkel var avhengig av Simon for å lykkes. Derfor må jeg nesten ta bladet fra munnen litt selv.

Schjøtt-Pedersen har “rett i mye”, hevder Nygård. Vel, av de tingene han siterer i innlegget sitt kan ikke jeg personlig finne så forferdelig mye. En av påstandene er at “Norge blir rike på naturressurser, ikke app-utvikling”. Denne påstanden er det mye merkelig med. For det første er det nedsnakking av innovasjon og teknologi som man i hvert fall ikke tjener seg rik på. For det andre er et nøkkelpremiss i denne påstanden at olje og gass er den eneste naturressursen vi har. Dette stemmer altså ikke.

Schjøtt-Pedersen advarer også sine venner i Høyre og AP mot å la småpartienes “hodeløse og urealistiske tro på at det grønne skiftet på relativt kort tid kan ta plassen og inntjeningen til olje og gass”. At Pedersen fabrikerer meningene til politiske motstandere gjør dem ikke sanne, og det vet han antageligvis selv også. Dessverre ser ikke Nygård helt ut til å gjøre det. Kan han finne en eneste miljøpolitiker som nekter for at store deler av det velferdssamfunnet vi har i Norge er bygd opp av oljeinntektene? Eller seriøse politikere der ute som mener at næringer “bare dukker opp av seg selv” dersom vi plutselig slutter å pumpe olje?

Dette er rett og slett en nedlatende holdning til oljekritisk politikk, totalt uten røtter i virkeligheten. Vi i Miljøpartiet De Grønne vet utmerket godt at slutten på oljealderen vil medføre nedgang i inntekter, og det kommuniserer vi klart utad også. At grønn politikk vil bringe landet vårt inn i et “økonomisk mørke” er dog en enorm feilslutning fra en lobbyist med klare egeninteresser. I MDG har vi faktisk større tro på landet vårt og de ressursene vi har enn som så. Vi ønsker faktisk å bygge opp nye næringer nå, fremfor å vente og se hva som skjer når oljealderen en dag definitivt er slutt - slik som de ledende partiene Schjøtt-Pedersen ønsker å advare mot oss.

Kommer Norge til å få en økonomisk nedtur når vi slutter å pumpe olje? Antageligvis, denne nedturen har vi tross alt fått kjenne på kroppen mens oljeproduksjonen er i full sving med styrende politikere som gjerne svelger budskapet til Norsk olje-og gass også. Oljenæringen har vist på vestlandet hvor lite bærekraftig den er som velferdsgarantist på lang sikt. Dette bør vi lære av her i nord, fremfor å prøve det samme.

Det sies tross alt at definisjonen på galskap er å prøve det samme om igjen med håp om et annet resultat. Vi “verneapostler” er altså ikke gale, vi tør å se frem mot en mer bærekraftig fremtid. Og denne fremtiden er ikke bekmørk, selv om den er det for oljebransjen og deres “bærekraftige petroleumsvirksomhet”.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse