Annonse
DRONE: En av USAs droner fotografert i nærheten av en flybase i USA. NATO har satsing på droner som en av de fire viktitgste områdene der alliansen skal styrke sin militære kapasitet. I 2018 vil det bli iverksatt et droneprogram også for nordområdene. Foto: AFP/ Getty Images / Ethan Miller

Dronene kommer

Hensikten med disse flyene er at de skal brukes til fiskerioppsyn og overvåkning av olje- og gassinstallasjoner i nordområdene. Samt sørge for å innhente militær etterretningsinformasjon.

Det mest interessante aspektet ved dette droneprogrammet er likevel hvor dronene styres fra. Og det er ikke fra Forsvarets hovedkvarter i Bodø. Dronene vil bli operert fra en NATO-base på Sicilia.

Barack Obama har blitt beskyldt for å ha innført den feigeste formen for krigføring som historien har sett. I hans presidenttid har nemlig USA bruk av droner til krigføring i Afghanistan og Irak blitt mangedoblet opptil flere ganger. Etter hvert har offentligheten fått beretninger om hvordan denne krigen foregår. En droneoperatør kan sitte hvor som helst i USA, trykke på en knapp, og mennesker i Afghanistan blir bombet av et førerløst fly, en drone.

Dette er den moderne krigføringen det krigeren sitter på sitt kontor langt unna slagmarken, der skrik, blod, død og elendighet ikke eksisterer for angriperen. Krigen er redusert til et dataspill, der spilleren kan ta kaffepause når angrepet er over.

Men det er ikke bare USA og Obama som bruker droneteknologi. Alle stormakter med avansert forsvar har nå droner i arsenalet. Og også NATO satser på denne typen teknologi. Norge er som kjent medlem i alliansen og også det norske Forsvaret implementerer denne teknologien.

Og et av de droneprogrammene som NATO skal innføre handler i høy grad om Norge. Vi er nemlig med i et NATO-samarbeid om førerløse fly som skal overvåke luftrommet i nordområdene i fremtiden.

Dronen som skal brukes i dette prosjektet er ikke akkurat noen mygg. Skapningen heter Global ?Hawk 40 og har en lengde på 14,5 meter og et vingespenn på 39,9 m. Den har en rekkevidde på 16 000 km og en flyhøyde på 60 000 fot. 

Hensikten med disse flyene er at de skal brukes til fiskerioppsyn og overvåkning av olje- og gassinstallasjoner i nordområdene. Samt sørge for å innhente militær etterretningsinformasjon.

Selvsagt har dronene militære oppgaver også. Det er like greit at NATO har innrømmet det, først som sist. En så høytflyvende maskin, med et potensial for overvåkning av enorme områder, har selvsagt en viktig og uvurderlig rolle for å innhente etterretningsinformasjon til militært bruk. Global Hawk 40 kan overvåke opp til 103 600 kvadratkilometer på en dag.

Meningen er at disse dronene skal være operative fra 2018. Frem til da vil det neppe forundre noen om det kommer protester på den planlagte aktiviteten fra våre naboer i øst. De kjenner sikkert til programmet og det er nok bare et tidsspørsmål før Putin eller en av hans talspersoner går ut og erklærer droneprogrammet som et aggressivt tiltak rettet mot Russland. For russerne kjenner sikkert til det faktum at denne dronen også kan bære våpen.

Det mest interessante aspektet ved dette droneprogrammet er likevel hvor dronene styres fra. Og det er ikke fra Forsvarets hovedkvarter i Bodø. Dronene vil bli operert fra en NATO-base på Sicilia.

Kanskje burde vi koste på oss en debatt om det faktum at operasjoner i luftrommet i nord er utenfor noen som helst nasjonal, norsk kontroll. Programmet vil åpenbart reise både dette og flere andre spørsmål.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse