Annonse
For meg er det en selvfølge å utnytte den fantastiske muligheten OD gir meg til å hjelpe ungdommer som meg andre steder i verden. Og jeg bryr meg ikke om hvor de kommer fra eller hvilke konflikter hjemlandet deres er innblandet i, skriver Aleksandra Seljeseth. Bildet er fra Oslo. Foto: Operasjon Dagsverk

Drøyt å droppe OD-dugnad

Det er forkastelig når ungdommer lokkes med pizza for å ikke engasjere seg for andre som ikke er like heldig stilt som oss her i Norge.

At et ungdomsparti deler ut gratis pizza og utnytter ordningen med politisk fravær for å motivere elever til å ikke hjelpe ungdom i krigsherjede områder er rett og slett forkastelig.

Hver høst får tusenvis av ungdommer i Norge fri en dag fra skolegangen for å arbeide for unge som ikke har det like godt som oss. Operasjon Dagsverk(OD) er Norges største solidaritetsaksjon av ungdom for ungdom, og er til for å lære elever om solidaritet på tvers av landegrenser. Det gir også ungdommer verdifull arbeidserfaring og den utrolige følelsen av å vie en dag til å hjelpe andre. En dugnad blant norsk ungdom som har eksitert siden 1963.

Norge er kjent for å være et land som stiller opp og hjelper mennesker i konflikt. Det er viktig at unge i dag også lærer disse verdiene så morgendagens ledere ikke glemmer betydningen av solidaritet for mennesker over hele verden.  Likevel er det noe litt annerledes med OD, fordi det er et prosjekt fullstendig styrt av ungdom. Både hva pengene skal gå til men også alt i fra planlegging på skolene til gjennomføringen gjøres i hovedsak av elever.

I år valgte Elevtinget at pengene som blir samlet inn under årets OD-dag skal støtte palestinsk ungdoms innsats for en bedre fremtid. Pengene skal både gå til traumebehandling for de som har opplevd krigens herjing på kroppen og til utdanning og demokratilæring for palestinsk ungdom. Målet er å gi håp, kunnskap og muligheter til å bygge en ny generasjon som sammen kan skape en fremtid i fred. Det er viktig at vi er klar over situasjonen for ungdom i Palestina og deretter gjør det vi kan for å hjelpe, i stedet for å slå ned på solidaritetsarbeid til fordel for ungdom som tilfeldigvis ble født i Palestina og ikke i Norge.

Dette har fått FpU til å reagere. De påstår at aksjonen må tolkes som en støtteerklæring til Palestina og oppfordring til boikott av Israel. Enten har FpU ikke fulgt godt nok med i timen eller så misforstår de med vilje. OD er som alltid politisk nøytralt og deres arbeid går kun ut på internasjonal solidaritet mellom ungdommer. OD har på ingen måte oppfordret til å støtte noen av sidene, kun å hjelpe ungdom som trenger det. Det er helt greit å ha ulike syn på konflikten mellom Israel og Palestina, men det burde være mulig å være enig om at å hjelpe unge ofre for krig uansett er en bra ting.

Det er selvfølgelig lov å være uenige i det også, men når politiske organisasjoner går ut og «boikotter» OD-dagen på dette grunnlaget og lover elever som ikke jobber gratis pizza og politisk fravær kjenner jeg at jeg blir trist og forbannet. For OD-har ingen politisk agenda.

At et ungdomsparti deler ut gratis pizza og utnytter ordningen med politisk fravær for å motivere elever til å ikke hjelpe ungdom i krigsherjede områder er rett og slett forkastelig. En ting er at dette er et misbruk av politisk fraværsdager som vi ungdom er avhengig av for å kunne delta i politikken. Det enda større problemet er at FpU her drar med seg ungdom som ikke hadde hatt noe imot å stille opp for palestinske krigsofre, i sin misforståtte oppvisning av selvmedlidenhet og apati. Ofrene her er de fantastiske ungdommene som har jobbet i ukesvis over hele landet for å organisere årets OD-dag og ikke minst ungdom fra krigsherjede områder i Palestina.

For meg er OD-dagen en dag hvor jeg får muligheten til å gi litt tilbake for hvor heldig jeg har vært som får vokse opp i trygge Norge. For meg er det en selvfølge å utnytte den fantastiske muligheten OD gir meg til å hjelpe ungdommer som meg andre steder i verden. Og jeg bryr meg ikke om hvor de kommer fra eller hvilke konflikter hjemlandet deres er innblandet i. Kan jeg hjelpe, om så bare litt, så selvfølgelig stiller jeg opp. Det håper jeg alle andre også gjør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse