Annonse

Venneflukten fra Rema

At stadig færre nordnorske kunder vil være bestevenn med Rema, er som forventet. Forbrukermakt virker.

Ifølge Aftenposten fikk matvarekjeden Rema 1000 et meget svakt resultat i februar. Salgsfallet er det største i matvarekjedens historie, ifølge en konfidensiell rapport Oslo-avisen har fått tilgang til.

Den nye bestevenn-strategien ble lansert med brask og bram tidligere i vinter. Men det ser ikke ut til å ha gitt Rema vind i seilene. Tvert imot straffes kjeden nå hardt av kundene.

Samtidig opplever konkurrentene vekst. Kiwi-sjef Jan-Paul Bjørkøy opplyser til Aftenposten at Kiwis butikker «særlig i Hordaland og Nord-Norge har en ekstremt god vekst». Underforstått betyr det at kundene har forlatt Rema der hvor lokalt øl har blitt kastet ut av sortimentet.

At Rema taper markedsandeler bør ikke komme som noen overraskelse. I Nord-Norge – og blant nordlendinger bosatt andre steder i landet – er det særlig behandlingen av Mack Bryggeri som har vakt harme.  Beslutningen om å kaste Mack ut av butikkhyllene for å rydde plass til den danske giganten Carlsberg, har rørt ved særdeles sterke nordnorske følelser.

Vi har ganske enkelt å gjøre med et av de største bomskuddene i norsk dagligvarebransje noensinne. Ladejarlene i Trondheim forsto lite eller ingenting av kraften, tilhørigheten og den kulturelle identiteten som er knyttet til et produkt som Mack, med 140 års bryggerihistorie bak seg i Tromsø.

I Nord-Norge er det særlig to forhold som gjør saken enda verre for Rema. Det ene er at Mack hevder at de har måttet si opp ansatte som en konsekvens av å mistet avtaler med Rema. Det andre er den pinlige bagatelliseringen fra Rema-ledelsen og Ole Robert Reitans side. Å late som om nordlendingene er så dumme at de ikke har forstått at det finnes andre og bedre produkter enn Mack, er en fullstendig mislykket form for kommunikasjon.

Det finnes dessverre ingen annen måte å si det på enn at å snakke slik til voksne folk i og fra Nord-Norge, er en fornærmelse mot kundenes intelligens. Dersom Rema-sjefene fortsetter i dette sporet, vil utfallet garantert bli at enda flere kunder i nord velger bort handlekurven på Rema.

At forbrukermakt virker, er en god nyhet. Og hukommelsen er lengre enn Rema hadde forventet. Den dårlige nyheten er at lokale kjøpmenn i Rema-systemet nå blir dratt med i dragsuget på grunn av kjedens strategiske bommert. Det gjelder ikke minst dyktige Rema-kjøpmenn i Nord-Norge, som hadde fortjent bedre.

Vi antar at mange av Remas egne kjøpmenn venter på at Ole Robert Reitan skal la fornuften råde og slippe Mack tilbake i Rema-hyllene. Trolig vil tilgivelsen komme raskt og kunne gi en positiv effekt på salget. Det enkle er ofte det beste. Det vil si at å innrømme sitt eget feilgrep er bedre enn å bortforklare det.

“Æ snur” er de to ordene fra Ole Robert Reitan som skal til for å gjennopprette tilliten i nord.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse