Annonse
Leder Tore Jakobsen i Fagforbundet i Nordland "hoppet litt i stolen" da han hørte foredraget til regiondirektør Monica Ahyee i Innvasjon Norge på Agenda Nord-Norge-konferansen. Foto: Avisa Nodland / Fagforbundet

Du snakket som om du var direktør i et bemanningsbyrå. Ikke i Innovasjon Norge

Åpent brev til direktør Monica Ahyee, Innovasjon Norge, regionkontor Nordland

Du skjønner sikkert også at vi nå lurer på om privatisering og globalisering av offentlig sektor er Innovasjon Norges strategi.

Hei Monica!

Jeg heter Tore Jakobsen og er den valgte lederen i Fagforbundet Nordland. Fagforbundet er LOs største forbund. Rundt 10% av Nord-Norges innbyggere er våre medlemmer, 80% av dem er kvinner. De fleste av Fagforbundets medlemmer jobber i offentlig sektor. De er helsefagarbeidere, arealplanleggere, sykepleiere, rådmenn, renholdere, regnskapsførere og brannfolk. 

Jeg var en av de 480 deltakerne på den nylig avholdte samlingen til Agenda Nord-Norge i Mo i Rana. Jeg satt i salen og lyttet til ditt foredrag «Fra Sydney til Salten». Jeg må bare innrømme det, Monica: Jeg hoppet litt i stolen. For den medisinen du foreskrev, hadde jeg ikke ventet. Og slett ikke fra en regiondirektør i Innovasjon Norge. 

På Agenda Nord-Norges samling ble du introdusert som en dyktig nordlending som i flere tiår har jobbet internasjonalt, og er nå vendt tilbake til Nordland. Velkommen hjem!  

I ditt foredrag snakket du om dine erfaringer og hvordan du mener Nord-Norge kan lykkes gjennom å etablere «en global tenking»: Det passet jo godt til konferansens tema, som nettopp var globalisering. Du forklarte oss hvor tøff verden er der ute: At arbeidsdagen er 12-14 timer. At det knapt er fødselspermisjon. At det ikke er regulerte arbeidstider og at hver og en må ta vare på seg selv. 

«We act and think globally, competitive and commercially», sa du. Du viste også den store kontrasten til Norge, og hvor trygt og godt vi har det her. «Har vi det kanskje for godt?», spurte du oss, og viste til «den høye andelen som jobber i offentlig sektor. (…) Hva med å la private bedrifter utvikle og innovere på vegne av det offentlige og med det bygge opp nye bransjer, produkter og tjenester, som vi kan selge til resten av Norge og ikke minst globalt?» ropte du til oss. Du snakket som om du var direktør i et bemanningsbyrå. Ikke i Innovasjon Norge.  

Apropos bemanningsbyrå: Fagbevegelsen har erfaringer med privatisering av offentlige tjenester. Da regner jeg med at du skjønner at den medisinen du foreskriver interesserer Fagforbundet og våre medlemmer. Du skjønner sikkert også at vi nå lurer på om privatisering og globalisering av offentlig sektor er Innovasjon Norges strategi. Dette vil vi i Fagforbundet veldig gjerne at Innovasjon Norge avklarer.   

Få sektorer i Norge har innovert og effektivisert mer enn nettopp offentlig sektor. Derfor holder de offentlige tjenestene i Norge et høyt – eller som du kanskje heller ville formulert det - «konkurransedyktig» nivå. Og best av alt: Dette nivået kan både Kong Salomo og Jørgen Hattemaker nyte godt av. Dette har fagbevegelsen vært en sterk drivkraft for å oppnå. Dette er vi stolte av. Og dette arbeider vi for å videreføre. Så vet du det, Monica. 

Jeg vil veldig gjerne møte deg, og vise deg hva jeg snakker om. Derfor inviterer jeg deg med på en tur rundt i offentlig sektor. Her kan du ta den jobben våre medlemmer utfører i nærmere øyesyn. Og samtidig studere omstilling i høy hastighet, samt teknologisk og medisinsk kompetanse på øverste hylle. Vi tilpasser oss gjerne dine ønsker om tid og sted. 

Jeg gleder meg allerede. 

Med vennlig hilsen

Tore

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse