De er de fremste kandidatene til å bli Tromsøs nye ordfører etter valget i september neste år: Gunnar Wilhelmsen (Ap) og Jens Johan Hjort (Høyre).

Duell om Tromsøs viktigste jobb

Nå er det realpolitikken som teller. Tromsøs kommende ordfører skal ikke bare fyke rundt med saksa og klippe snorer. Vi må kunne forvente at han står i spissen for tydelige og strategiske prosjekter for å utvikle byen.

Body bilder: 
Jens Johan Hjort må nå fronte lokal politikk på en helt annen måte enn forrige gang han var ordfører.

Når de to fremste ordførerkandidatene i Tromsø møtes til duell onsdag kveld, er valgkampen for alvor i gang i Tromsø. Og den kan bli svært spennende. Det er to markante personer som møtes til dyst, i det som må bli en valgkamp preget av viktige politiske spørsmål.

Gunnar Wilhelmsen er bygutt og en vel kjent investor i Tromsø, men som politiker er han et ubeskrevet blad. Interesse for lokale forhold har han naturlig nok som lokal næringsaktør.

Jens Johan Hjort har erfaring fra jobben, slik den var da de borgerlige hadde makten og satt i byråd. Da var ordføreren en mann for de store anledninger. Slik er det ikke lenger, etter at formannskapsmodellen ble gjeninnført i 2016.

Hjort må denne gangen fronte lokale forhold på en annen måte enn ved forrige korsvei. Noen raske google-søk på ham fra den perioden viser oppsiktsvekkende få utspill av ultralokal karakter, men desto flere hvor han på nasjonalt plan blant annet hytter knyttneven mot Høyres politikk. Det er selvsagt helt legitimt, men nå vil vi se Hjort promotere Tromsø som lokalpolitiker fra Høyre.

For på kommuneplan er det realpolitikken som teller. Tromsøs kommende ordfører skal ikke bare fyke rundt med saksa og klippe snorer. Vi må kunne forvente at han står i spissen for tydelige og strategiske prosjekter for å utvikle byen.

Det som venter er beinharde økonomiske realiteter, som for eksempel et merforbruk i pleie og omsorgssektoren som nærmer seg 200 millioner. Den økonomiske situasjonen her har vært begredelig i årevis, uten at man har klart å gjøre noe med den.

Privat tjenesteyting innen pleie og omsorg er også et høyaktuelt spørsmål. Er det riktig eller galt å slippe private til?

 Og hva med folks private økonomi? Tromsøværingene vil nok gjerne vite hva de to herrer mener om eiendomsskatten. Skal den økes? Reduseres? De private husholdningene, og næringslivet, betaler stadig mer, utenom skatteseddelen, for helt vanlige offentlige tjenester. Det sittende regimet kom med en sjokkartet økning av eiendomsskatten like etter at de tiltrådte. Siden er den noe redusert, men nå kommer også bompengene.

Hva tenker forretningsmannen Gunnar Wilhelmsen om at man på dette viset inndrar flere hundre millioner av tromsøværingenes kjøpekraft? Stimulerer det Tromsøs næringsliv, hvor en betydelig del er knyttet til handel?

Og er bompenger et rettferdig system? Er det riktig at den som tjener 400.000 skal betale like mye som den som tjener 2 millioner? For ikke å snakke om millionærer som suser rundt i rådyre Teslaer og ganske enkelt slipper unna hele spleiselaget?

Transport er viktig for oss. Hva mener Hjort og Wilhelmsen om Kvaløyforbindelsen? Bru eller tunnel? Kandidatene bør i tillegg komme med noen synspunkter på det eldgamle refrenget fra kommunestyret, nemlig E8.

Boligbygging og byutvikling engasjerer også svært mange. Både estetikk og det rent praktiske rundt fortettingspolitikken er stridsspørsmål. Hva med høyhus? Må folk som bor i en by forvente å få utsikten ødelagt? Tromsø har mye gammel bebyggelse, er det viktig å ta vare på gamle bygg, eller må vi innse at gamle «sjåer» ikke hører hjemme i en moderne by?

Både Arbeiderpartiet og Høyre har tidligere gått inn for et parlamentarisk styresystem, men Ap måtte gi fra seg dette i forhandlingene med SV og Rødt etter forrige valg. Hva mener de to ordførerkandidatene, kan det igjen være duket for byrådsmodell i Tromsø?

Utfordringene er mange i Tromsø, men mulighetene minst like mange. For det som også venter en nyslått ordfører, er en kommune som er inne i en rivende utvikling. En kommune som i motsetning til så mange andre, har en ung befolkning, og som øker folketallet. En by med mange offentlige arbeidsplasser og høykompetent arbeidskraft, en by hvor også næringslivet går godt.

Oppsummert: på rådhusets fremste kontor vil man aldri bli arbeidsledig. Men så er det da også byens viktigste stilling som skal bekles neste høst!

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse