Annonse
«HVEM ER DU?»: Hvilken kategori av nettroll passer du inn i, spør iFinnmark-spaltist Randi Brevik. Foto: Colourbox

Finnes 16 typer kommentarfelt-folk. Hvem av dem er du?

– «Dynamittgutten» klikker plutselig på den 501. kommentaren, og alle helvetes hunder er sluppet løs

Dynamittgubben: Har lest og fulgt med gjennom 500 kommentarer og blitt mer og mer forbannet. Så klikker han plutselig på den 501., og alle helvetes hunder er sluppet løs. For en liten stund

For et par uker siden hadde jeg den tvilsomme gleden av å få et av innleggene mine hos iFinnmark publisert hos Nettavisen. Siden innlegget handlet om behandlingen rundt returen av flyktninger, så visste jeg selvsagt hva som kom i kommentarfeltet. iFinnmarks kommentarfelt er av og til litt forurenset, men i Nettavisen er det rene kloakken. Hos iFinnmark ser man også andre stemmer, de litt mer nyanserte og saklige, mens hos Nettavisen så drukner de helt i støyen fra folk som marsjerer i takt for et Norge fri for (mørkhudede) innvandrere.

Uansett: Jeg leste en del av kommentarene, og det slo meg at selv om budskapet var mer eller mindre det samme, så var de ganske forskjellige posører. Men målet deres er likt – å bli sett og hørt, og tatt vare på.

Jeg er jo glad i stereotyper, så jeg har tillatt meg å plassere kommentarfelt-folket i forskjellige kategorier. Noen går over i hverandre, og enkelte av ukultureliten passer i flere, men så er det også bare en grov skisse, og den er slett ikke uttømmende.

Skrikeren: Han bruker kun utropstegn, og helst mange av dem etter hverandre. I tillegg er han begeistret for store bokstaver, og kan gjerne skrive lange innlegg med bare det.

Stråmannen: Han argumenterer hardt og brutalt mot absolutt alt annet enn det man har skrevet om, og gnir seg fornøyd i hendene hvis man gidder å svare. Da har han klart å oppnå målet sitt, nemlig å vri debatten vekk fra tema. Han blir akkurat like glad om man ikke svarer, for da tror han at man ikke har et svar til dypsindighetene hans.

Forstørrelsesglasset: Ligner på stråmannen, men der stråmannen er bevisst på at han vrir debatten, så har forstørrelsesglasset tatt tak i en liten bisetning (gjerne langt nede i en diskusjon), og tror oppriktig at han er innenfor.

Korsfareren: Han har sin helt egne agenda og hamrer løs på sitt tema, uansett hva det egentlig handlet om.

Sutrekoppen: Han vil ha svar! Han forventer og forlanger at man skal vie akkurat ham oppmerksomhet. «Hvorfor svaaareeer du ikke», griner han, mens man selv er opptatt med langt viktigere ting.

Moralisten: Han mener at bryr du deg om én ting her i verden, så er det naturlig at du bryr deg om alle ting. Du, ja! For selv er han for travel med å peke på alle andre til å få ut fingeren og gjøre en innsats.

Homsepatruljen: De bryr seg ikke så mye om hva du skriver, men hvordan du ser ut og hvor du bor. Håret, kroppsfasongen, klærne og sminken. Bor du «i skogen» så vet du naturligvis ikke noe om byen, og bor du i byen, så aner du ingenting om distriktene.

Ironikeren: Det er nesten ingen vits å si noe om ham, for han blir stort sett tatt på ordet når han er ironisk. Så blir han nødt til å argumentere for det han egentlig mente, men motstanderne tror han er mot. Riktig ironisk er det jo at de egentlig er på samme side.

Klengeren: Han kommenterer absolutt overalt hvor du har skrevet noe. Til og med om du har skriblet noe på veggen på pub-doen, så kan du være sikker på at han har vært der for å si deg imot innen neste dobesøk.

Han som ikke kan lese: Men som tror at han kan det. Det nytter ikke å forklare ham hva det er man egentlig sier, for han har nemlig lest noe annet, og da er det slik!

Naboen: Han tror at han kjenner deg. Han drar fram ting han har hørt, eller noe annet han har lest av deg en gang for lenge siden. Så argumenterer han ut fra hvordan han tror du er, eller hvordan din type er.

Barnehagebarnet: Han kan absolutt ingenting om det emnet som diskuteres, men vil veldig gjerne være med å diskutere likevel.

Oppdrageren: Vil fortelle nettsteder og aviser hva de bør slippe til i sine spalter og ikke. De «kan ikke skjønne hva dette har her å gjøre». Dette er meget indignerte mennesker.

Dynamittgubben: Har lest og fulgt med gjennom 500 kommentarer og blitt mer og mer forbannet. Så klikker han plutselig på den 501., og alle helvetes hunder er sluppet løs. For en liten stund.

Tabloiden: Han leser overskriftene, og helst bare de som tilfeldig har dukket opp i Facebook-feeden hans. Ut fra det så mener han å ha full oversikt over saken – og alle lignende saker. I hele verden og all evighet.

Jeg selv har sikkert vært innom alle kategoriene en eller annen gang, men jevnt over er jeg en god gammeldags kverulant.

Hvem er du?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse