Annonse
Ta fram stearinlys og kos deg i sofakroken! Du oppfordres til å tenke energismart - bruk hodet og beina.

Earth Hour 2018 - vil du være med?

En times lyseslukking redder ikke verden. Hovedpoenget med Earth Hour er å sette fokus på hva vi kan bidra med for å redusere miljøbelastningen alle de andre timene i året.

Lørdag 24. mars klokka 20.30 slukker hele verden lyset i en time i det som er verdens største klimakampanje. Alle kan delta; bedrifter, organisasjoner og privatpersoner. Er du med?

Earth Hour er en verdensomspennende symbolsk markering som støttes av FN. Markeringen er et uttrykk for folks vilje og evne til å stå sammen mot klimaendringene.

Funker det?

Earth Hour er blitt arrangert hvert år siden 2007. Stadig flere bruker kampanjen til å skape varige og positive miljøresultater. Blant annet reduksjon av luftforurensing, beskyttelse av dyrelivet og truete arter, bedre helse til kvinner og barn, beskytte fiskebestandene og mindre mikroplast.

Hvorfor er Earth Hour viktig?

97 prosent av verdens klimaforskere er enige om at de ekstreme klimaendringene er menneskeskapte. Det er også bred enighet om at det er vi mennesker som må forebygge de mest ekstreme endringene og verste utslagene.

Hva er togradersmålet?

Togradersmålet er et mål for å bremse global oppvarming, som har blitt satt gjennom internasjonale forhandlinger i FN. Forskerne i FNs klimapanel viser til at to grader økning er grensen for hva naturen kan tåle før klimaendringene blir ukontrollerbare. Ifølge det internasjonale energibyrået (IEA) kan kun én tredel av verdens kjente fossile ressurser utvinnes om vi vil unngå oppvarming over to grader.

Skal verden nå togradsmålet må utslippene av CO2 reduseres mye. Ifølge FNs klimapanel må de globale utslippene minst halveres innen 2050, og videre kuttes ned mot nesten null i år 2100, om vi skal nå målet. Det er gledelig at vi nå har fått på plass Parisavtalen.

Hva kan jeg gjøre?

En times lyseslukking redder ikke verden. Hovedpoenget med Earth Hour er å sette fokus på hva vi kan bidra med for å redusere miljøbelastningen alle de andre timene i året.

Vårt daglige energibruk er ofte knyttet til bygget vi oppholder oss i, maten vi spiser, og hvordan vi transporterer oss. Det er mange enkle tiltak du kan gjøre for å energieffektivisere hverdagen din:

  • Enova anslår at cirka 70 prosent av totalt strømforbruk i en norsk bolig går til oppvarming og varmtvann. Visste du at for hver grad du senker innetemperaturen sparer du cirka 5 prosent av forbruket ditt?
  • Om cirka 20 prosent av energibruken i boligen går til varmtvannet, er det mye å hente på å stille varmtvannsberederen på 65 grader i stedet for 75 grader.
  • LED-pærer er et eksempel på en energismart måte å lyse opp bygg på. Disse bruker omtrent 80 prosent mindre energi enn tradisjonelle lyspærer og har en levetid som er mange ganger så lang.
  • Spis gjerne kortreist og økologisk mat som produserer mindre utslipp og lag en ukeplan for hva du skal handle og spise. Slik slipper du å kaste mat unødvendig.  
  • Dropp bilturen når du kan. Det er bedre for både din og klodens helse at du tar flere turer med sykkel eller til fots.

Et viktig poeng er at den mest miljøvennlige energien er den du ikke bruker! Slå av lys i rom som ikke er i bruk, senk innetemperaturen litt, la bilen stå, ta en kjappere dusj og bli kvitt alle strømtyvene som for eksempel ladere og elektrisk utstyr i standby modus. Du vil fort bli overrasket over resultatet! Å ha en god energibalanse i hjemmet ditt fører dessuten til et bedre inneklima i tillegg til at brannrisikoen reduseres.

Hva skjer i Nord-Norge?

Vi merker at flere og flere er opptatt av miljø og tar samfunnsansvar i vår region. Virksomheter ønsker å miljøsertifisere seg og Norges arktiske universitet satser på fornybar energi. Kommunene og fylkeskommunene har i flere år jobbet målrettet og bevisst for å få ned strømregningen. Dette gir resultater både for miljøet og økonomien. For noen dager siden arrangerte Alta kommune et spennende seminar om klimavennlig boligbygging. Det har gått sport i å lansere plastfri kommune eller fylkeskommune.

Privatpersoner ønsker også å gjøre sitt, og vi ser at inntoget av elsykler og elbiler har gjort oss mer miljøvennlige. Vi ønsker å gjøre en innsats, så det er viktig at myndighetene legger til rette og premierer de miljøvennlige handlingene.

Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre litt, så vi håper du er med på årets Earth Hour kampanje. Ta fram stearinlys og kos deg i sofakroken! Du oppfordres til å tenke energismart - bruk hodet og beina.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse