Nordlys over Sandvika på vakre Sandhornøya. Foto: Alf Raymond Olsen (Fra Avisa Nordlands Blinkskudd-serie)

Å eg veit meg et land

Jeg går ut fra at de som samles har en felles agenda: Hvordan skal vi samarbeide for å skape en positiv utvikling for folk i Nord-Norge?

Overskriften er hentet fra sangen «Barndomsminner fra Nordland», av Elias Blix, født på vakre Sandhornøya i Gildeskål. Sangen går for å være hele Nord-Norges nasjonalsang. Spørsmålet etter regionreformen er om Nord-Norge fortsatt synger samme sang.

Nord-Norge går fra å være tre fylker til to regioner. Grenseendringer har aldri vært enkelt, verken for kommuner, regioner eller nasjoner. I noen tilfeller gir det sterke og vedvarende konflikter.

Konflikter er godt mediestoff. Et uhøytidelig mediesøk viser at det har vært over 2100 avisartikler om regionreformen og de tre nordligste fylkene, så langt i år. Politisk redaktør i Nordlys bruker uttrykk som tostatsløsning, om den nye inndelingen, et begrep som strengt tatt hører hjemme i langt mer alvorlige konflikter enn det vi snakker om for Nord-Norge. Han mener videre at det politiske samarbeidet i nord har nådd frysepunktet.

Kanskje har han rett i det siste. Et like uhøytidelig mediesøk på «nordnorsk samarbeid» gir til sammenligning kun 45 artikler. Mange er negative. De handler grovt sett om politikk og toppfotball, og at noen er skeptiske til Tromsø.

Men for næringslivet er vinklingen stort sett positiv. Kanskje skyldes det at næringslivet tenker enkelt. Har man felles interesser, finner man sammen. For folk som skal skape næringsvirksomhet, er geografisk tilhørighet og politiske konflikter underordnet når man skal realisere nye ideer. Det viktigste er ikke hvor man kommer fra, men at man kan være med og skape merverdi.

Mandag samles folk fra hele landsdelen på Agenda Nord-Norge i Mo i Rana. Jeg går ut fra at de som samles har en felles agenda: Hvordan skal vi samarbeide for å skape en positiv utvikling for folk i Nord-Norge? Hvordan skal vi utnytte de fortrinnene vi har her nord til å skape flere arbeidsplasser.

Her er noen ideer:

  • Vi må stimulere næringsklynger, kompetanseklynger, finansmiljøer, og kreative klynger, til å spille sammen, og spille hverandre gode.
  • Byer og tettsteder i Nord-Norge må samarbeide strategisk om utvikling av smarte løsninger som gjør livet for innbyggere og bedrifter i nord, enklere.
  • Og vi må støtte aktivt opp om større arrangementer som Finnmarksløpet, Festspillene i Nord-Norge, Tromsø Internasjonale Filmfestival, Arctic Race of Norway, Musikkfestuka i Bodø og et mulig VM i alpint i Narvik. Arrangementer av internasjonalt format vi kan samle oss om og være stolte av, på tvers av bransjer og geografisk tilhørighet.

Da blir grensen mellom Nordland og den nye regionen lengst nord kun en parentes. For det er langt mer som forener enn som splitter i landsdelen – langt der oppe mot nord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse