Annonse
SENTRALBANKSJEFEN: Øystein Olsen kan være en vrien jævel å forutse. Takk og lov har vi derfor eksperter som kommer oss til unnsetning når vi trenger å lese hans tanker. Foto: Terje Pedersen/Scanpix

Ekspertenes gullalder

Det er gode tider for ekspertene. Ekspertene viser vei, de bringer klarhet og rydder opp der vi andre roter det til.

Man kan sannelig lure på hva de gjorde før i tiden, før de hadde eksperter. Ikke minst da det kom til økonomi.

Det er gode tider for ekspertene. Ekspertene viser vei, de bringer klarhet og rydder opp der vi andre roter det til. Og derfor lytter vi til og på dem hele tiden. Noen av dem er sågar både guru, konge eller dronning, allvitende monarker som besitter sannheten vi andre bare kan drømme om.

Her er noen relativt ferske eksempler:
«Halveringen av oljeprisen gjør at inntjeningen i petroleumssektoren er betydelige»
(NRK Dagsnytt 16. februar)

«Vent med å skifte til sommerdekk!» (Ekspert til VG i mars, samme dag som snøen lavet i ned i hele Norge)

«Hvis Martin Ødegaard blir fast på midtbanen til verdens største klubb, vil verdien på ham bli meget høy»
(Ekspert på spansk fotball til TV2-Sporten 21. januar)

«Å bli dumpet kan gjøre ulidelig vondt»
(Samlivsekspert til Dagbladet 10. januar)

«Kim Jung-Uns ansiktsforvandling er en katastrofe»
(Øyenbrynsekspert – øyenbrynsekspert! – til VG 8. januar)

«Nå handler det om å begrense brannen»
(Brannekspert til VG, midt under den store lyngbrannen i Nord-Trøndelag i slutten av januar. Det var etter sigende ingen som anbefalte å spre brannen)

«Petter Northug kommer til å få straff»
(Juridisk ekspert til NRK, da det ble klart at Petter hadde kjørt i fylla, kjørt av veien, krasjet bilen til vrak og stukket av fra åstedet)

«Petter Northug sliter nå»
(Omdømmeekspert til Dagbladet, da han ble presentert samme problemstilling)

«Dette vil sannsynligvis gi (fyll inn hva du vil) en verdiøkning på over 10 millioner kroner»
(Reklameguru og reklameekspert Ingebrigt Steen Jensen, uansett sak).

Man kan sannelig lure på hva de gjorde før i tiden, før de hadde eksperter. Ikke minst da det kom til økonomi. Selv har jeg en svært begrenset innsikt i økonomi, utover at det er uklokt å bruke mer penger enn man har.

Når det kommer til norsk rentepolitikk skjønner jeg derimot fryktelig lite, og det er derfor med stor undring jeg har fulgt nyhetsstrømmen når det lakker mot nytt rentemøte for Norges Bank. Da myldrer det av eksperter, og da er det jo klokt av meg, som er en novise når det kommer til slikt, å følge nøye med.

Her skal variabler som kronekurs, oljepris, import og eksport tas med i det store bildet, og siden vi journalister ikke er eksperter, bruker vi følgelig økonomieksperter til å kutte ned den smertelige ventetiden mot rentemøtet, så vi slipper de store sjokkene.

Ingen av oss ønsker jo noe rentesjokk på toppen av det hele.

I går var det nok et slik rentemøte, der styringsrenta skulle settes for to nye måneder. Siden jeg har lånt penger til diverse luksusvarer jeg ikke har hatt råd til å cashe ut, er disse møtene noe som virkelig kan prege hverdagen min.

Og siden jeg heller ikke bedriver verken eksport eller import av spesielt betydningsfull karakter, har rentemøtene blitt så viktige for min privatøkonimi at jeg følger dem med argusøyne. Det er lurt, har eksperter fortalt meg.

På morgenen hørte jeg derfor nøye etter på radio etter hva de økonomiske renteekspertene hadde å si. I tillegg saumfarte jeg internett etter profetiske konklusjoner fra bedre vitende. Jeg er jo, tross alt, ingen ekspert.

Det frustrerende med dette var at så fortærende mange økonomiske renteeksperter var peise uenige i hva som kom til å skje på rentemøtet. Det var ekstra stor usikkerhet siden sentralbanksjefen ikke hadde foretatt seg noen ting, den lømmelen, men bare latt styringsrenta være uendret ved forrige korsvei, for to måneder siden.

Men de var stort sett enige i én sak: Renta kom til å gå opp. Eller renta kom til å gå ned.

En faglig svak vurdering basert på et snitt av svarene ga dødt løp mellom de to fraksjonene. Det lå altså an til en uforandret rente.

Så kom Far opp på Norges Bank-stolen, sa masse voksensnakk og bla bla bla, vanskelige tider, presset økonomi, kronekurs og petroleum og en urolig verden og bla bla bla, før konklusjonen var klar: «Norges Bank beholder styringsrenten uendret på 1,25 prosent».

Akkurat det jeg hadde konkludert med selv, altså.

Neste gang forventer jeg at noen ringer meg.
Hilsen ekspert.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse