Annonse
ELBIL-SUKSESS: Nesten 1000 slike biler ble solgt i Norge i oktober, og Audis elektriske luksusbil var landets mest solgte. Foto: Nettavisen.

Elbil-festen er dypt usolidarisk og må snart være over

Elbil-fordelene innebærer et massivt tap av avgiftsinntekter som kunne vært brukt til å holde velferdsstaten ved like.

Arbeiderpartiet vil omsider begrense momsfritaket for de dyreste elbilene. Dette er ett av forslagene i partiets alternative statsbudsjett. Ap vil sette 600.000 kroner som grense for hvor dyr elbilen kan være for å få fullt momsfritak. Alt over denne grensen bør ilegges moms, mener Ap.

Samtidig som Arbeiderpartiets forslag ble kjent, viste oppdaterte salgstall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) at luksusbilen Audi e-tron 55 er den mest solgte bilmodellen i Norge i oktober måned.

Bilen koster mellom 800 000 og 900 000 kroner, men den reelle prisen er langt høyere.  Salget av bilen er nemlig massivt subsidiert av den norske staten. Samtidig er Norge det eneste landet i verden hvor Tesla er mest solgte bil.

Rekordsalget skyldes at elbilene er fritatt for moms og årsavgift. I tillegg kjører elbilene gratis eller til sterkt reduserte priser forbi bomstasjonene.

Det er helt spektakulært hvordan Norge har blitt et paradis for mennesker som kjøper luksusbiler. Staten vil i 2020 gå glipp av 45 milliarder i årlige skatteinntekter fra bil, ifølge nasjonalbudsjettet, sammenliknet med 2007. Bare i år taper Norge over seks milliarder i momsinntekter alene på elbiler. Når man leser disse formidable tallene, er det absurd å tenke på at Norge diskuterer med seg selv om vi har råd til et landforsvar.

Å gi vekk dyre biler til de rikeste er det motsatte av å bygge en solidarisk velferdsstat. På toppen av det hele har det skjedd uten at det utvikler ny norsk industri eller skaper arbeidsplasser.

Det er vanskelig, for ikke å si umulig, å tenke seg at noe annet land på kloden ville gjort noe tilsvarende. Så lenge noen kan sette merkelappen «grønt» på et tiltak, synes den politiske aksepten å være enorm. 

Nå begynner endelig noen av partiene å reagere, og Arbeiderpartiets forslag er et lite steg i riktig retning. Det er åpenbart at den norske velferdsstaten vil rammes av gavepakkene til folk som på ingen måte kan sies å være økonomisk nødstilte.  

Finanskomiteens leder, Henrik Asheim (H) vender imidlertid tommelen ned for Aps forslag, og dermed blir elbilfordelene stående urørt. De fire regjeringspartiene har nemlig flertall i Stortinget.

Dermed fortsetter regjeringen også på denne måten å reprodusere ulikhet. Ifølge Statistisk sentralbyrå er det nemlig 15 ganger flere elbiler blant de rikeste enn blant folk med lave inntekter. Ap-forslaget om å sette et tak på 600.000 er en klok start på det som må bli en bedre fordelingspolitikk.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse