Annonse
Koronapandemien har skapt mye frykt, lidelse og isolasjon for eldre mennesker over hele verden. Det bør vi særlig minne hverandre om på Den internasjonale eldredagen i år. Dessverre er det ennå ikke slutt, skriver Oddny Aleksandersen. (Foto: Ole Åsheim)

Slik skal vi markere eldredagen i Tromsø

Hovedarrangementet på eldredagen i Tromsø må avlyses i år, men dagen blir markert på alle sykehjem og omsorgssentra.

Med koronapandemien hengende over oss, har Tromsø eldreråd dessverre i år vært nødt til å avlyse den tradisjonelle feiringa av eldredagen 1. oktober med musikk og underholdning, kaker og kaffe og mange mennesker samlet på Heracleum bo- og servicesenter.

Smittevernreglene for arrangement på offentlige steder gjør at det ikke er mulig å gjennomføre en slik feiring.

Derimot blir eldredagen markert med kaffe og kaker på alle våre sykehjem og omsorgssentra torsdag 1. oktober. Det er de ansatte som står for tilstelningene, mens den enkelte institusjon har ansvaret for at de gjennomføres i tråd med smittevernregler.

Tromsø eldreråd er glad for at det i hvert fall er mulig å legge til rette for en slik markering av eldredagen i år.

Tema for dagen

Med COVID-19-pandemien som bakteppe er tema for Den internasjonale eldredagen 2020 naturlig nok knyttet til FNs bærekraftmålet om å sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder.

Temaet er valgt for å øke bevisstheten om eldres spesielle helsebehov i samfunnet, og samtidig rette oppmerksomheten mot den rolle helsepersonell spiller for å kunne opprettholde og styrke helsen til eldre mennesker.

En god kommuneberedskap

Da pandemien brøt ut, ble det fort klart at kommunehelsetjenesten sto overfor store utfordringer. Sykepleiere og andre helsearbeidere ble nærmest over natta omplassert og fikk nye arbeidsoppgaver. Etter hvert viste det seg at Tromsø hadde en kommuneberedskap som i stor grad maktet å holde smitten unna våre sykehjem og vår omsorgstjeneste, og som også var i stand til å møte store og uforutsette smitteutfordringer fra Hurtigruten.

Kommunehelsetjenesten og helsefagarbeiderne i Tromsø kommune fortjener stor takk for den innsatsen.

Vi må fortsatt holde ut

Koronapandemien har skapt mye frykt, lidelse og isolasjon for eldre mennesker over hele verden. Det bør vi særlig minne hverandre om på Den internasjonale eldredagen i år. Dessverre er det ennå ikke slutt.

Oppblussing av smitte i mange land i høst, og også mange steder her i landet, betyr at vi fortsatt må holde ut og ta smittevernreglene på alvor. Den økte smitten er et varsku til alle generasjoner om å være særlig bevist på smittevern når vi får besøk fra, eller besøker andre deler av landet.

Både barn og barnebarn og besteforeldre og oldeforeldre må passe på hverandre.

For det er viktig at vi kommer oss gjennom dette også.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse