Annonse
Klart kan moderne teknologi hjelpe inntil et visst punkt. Men teknologi har sine klare begrensninger, skriver Synnøve Søndergaard. Foto: Colourbox

Eldreomsorg - holder det med en app?

Hvem har ansvaret for pasienter- er det kommunene eller er det sykehuset? Er det staten - er det helseforetak? Pasienten og dens pårørende bryr seg ikke - de bryr seg kun om ens kjære får den omsorg og pleie de har rett og krav på.

Helsesektoren har et umettelig behov for flere hender på alle nivåer.

Alle pasienter men særlig eldre fortjener å bli behandlet med respekt og verdighet. Men for mange av oss er erfaringene delte rundt offentlig helse og omsorg. 

Jeg har mine egne opplevelser fra da min mor døde for noen år siden i en runddans mellom hjemmeboende i egen bolig, til sykehus til helsehus til sykehus…

Helsehus skulle være en mellomstasjon mellom sykehus og hjem, men for min mor - som for alt for mange utskrevne pasienter, betyr dette siste stasjon i livet. 

De blir en evig kasteball mellom kommuner og stat. 

Hvem har ansvaret for pasienter- er det kommunene eller er det sykehuset? Er det staten - er det helseforetak ? Pasienten og dens pårørende bryr seg ikke - de bryr seg kun om ens kjære får den omsorg og pleie de har rett og krav på. 

Løsningen er ikke bare mer ressurser og flere hender, selv om vi vet det trengs i flere ledd. Det må tenkes nytt, ikke lappes på det gamle. Og ikke minst må vi bli flinkere til å sortere.

For hva snakker vi om når vi snakker om eldre og eldreomsorg? Det er høyst uklart, både i mediene og den politiske debatten. Det kan godt være at babyboomen etter krigen var unge til The Rolling Stones, Beatles og Bowie. Men den dagen de havner  på sykehjemmet er det ikke det første de ber om eller trenger.  Da er det viktigste at de får de pillene de trenger, den skitne bleia si skiftet, eller noen som har tid til å høre på samme historien for n´te gang.

Veldig mange som snakker om de eldre snakker om de i et svært optimistisk lys. I deres fremstilling kommer friske, velstående og spreke pensjonister til å dra på safari, gå Birkebeineren og spille golf i Syden. 

«Jovisst joda, klart at noen etterhvert trenger litt assistanse hjemme, men det kan sikkert fikses med moderne teknologi» « Glemte du hvor du la lommeboka di? Spør hjemmeroboten, heter det i reklamen.» Som om demens bare er et snev av dårlig korttidshukommelse som en app kan hjelpe med. Som om alle eldre behersker å bruke en app. Og slett ikke sterkt demente eldre.

Klart kan moderne teknologi hjelpe inntil et visst punkt. Men teknologi har sine klare begrensninger. 

Norsk eldrepolitikk har de siste årene gått ut på at flest mulig skal bo hjemme så lenge som mulig. Det høres kanskje fint ut - men det krever ressurser det også.  Og ikke minst krever det krever politisk vilje og handling. Fordi vi lever lenger enn noen generasjon før oss er sannheten at stadig flere  av oss kommer til å rekke å få dårlig helse, bli alvorlig syke, demente og pleietrengende før vi dør.

Helsesektoren har et nesten umettelig behov for flere hender på alle nivåer, fra faglært til ufaglært. Fra spesialsykepleier til skoletrøtt drop-out.

Hvis vi i Arbeiderpartiet skal bli tatt på alvor må vi sørge for at innovasjon rettes mot denne sektoren slik at de hjelpemiddel man virkelig trenger blir en realitet.  

Vi må sørge for at heltidsstillinger blir normen og ikke unntaket. 

Vi må sørge for at lønnsnivået i sektoren blir attraktivt for å få de beste av våre ungdommer til å ta denne utdannelsen. 

Og vi må garantere at de får lærlingplasser så de kan fullføre utdannelsen. 

Får vi ikke eldreomsorgen til å bli like skinnende som den offentlige barnehagen er, har vi sviktet de som fortjener det mest.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse