Annonse
Hvorfor vil ikke Arbeiderpartiet beholde de gode, private tilbudene, og heller sette inn støtet for å gjøre det eksisterende offentlige tilbudet like bra?

Eldreomsorgen fortjener bedre

Rødgrønne politikere tar tilbake velfungerende tjenester til eldre, bare fordi det ikke er kommunen som driver dem, skriver stortingsrepresentant Tone W. Trøen.

Hvorfor vil ikke Arbeiderpartiet beholde de gode, private tilbudene, og heller sette inn støtet for å gjøre det eksisterende offentlige tilbudet like bra?

I et innlegg i Nordlys 20. mai forklarer Tove Karoline Knutsen hvorfor Arbeiderpartiet mener at hvem som leverer omsorgstjenester er viktigere enn at eldre får den omsorgen de ønsker seg og har krav på. Jeg kunne ikke vært mer uenig. De eldre pleietrengende er så utrolig mye viktigere enn systemet.

Omskrivning av historien

Knutsen har rett i at da Arbeiderpartiet tok over makten i Bergen, Oslo og Tromsø høsten 2015, så iverksatte de en av sine viktigste politiske saker – nei til valgfrihet. Hun glemmer å fortelle hvordan det har gått så langt. I Bergen, Oslo og Tromsø ser vi at rødgrønne politikere med nyvunnet makt, til motstand fra både ansatte, pårørende og de eldre selv, tar tilbake svært velfungerende tjenester til eldre bare fordi det ikke er kommunen som driver dem.

I Bergen hører vi at eldre og pårørende fortviler over å bli fratatt et tilbud som de er strålende fornøyd med. I Oslo vil byrådet ta over driften ved et av de aller beste sykehjemmene i byen. Ene og alene fordi de som driver sykehjemmet for kommunen er private.

Knutsen begrunner sin ideologiske overbevisning med å vise til erfaringer fra USA og Sverige. Som kjent har de helsesystemer som ikke helt kan sammenlignes med vår norske velferdsmodell. Det er ingen forskning i Norge som viser at kommunalt drevne sykehjem utkonkurrerer private og ideelle på kvalitet, innovasjon og brukertilfredshet. Så hvorfor viser hun ikke heller til norske eksempler? Hva med Oslo, der både private barnehager og sykehjem scorer best på undersøkelser som gjennomføres blant de som bruker tjenestene?  Hvorfor vil ikke Arbeiderpartiet beholde de gode, private tilbudene, og heller sette inn støtet for å gjøre det eksisterende offentlige tilbudet like bra? Sannsynligvis fordi det er viktigere for dem at omsorgen gis av ansatte som får en lønnslipp med et kommunevåpen på, enn hva som er best for den enkelte bruker.

Innovasjon og nytenkning

Jeg er helt enig med Knutsen i at vi trenger innovasjon og nytenking på alle samfunnsområder. Så hvorfor skal ikke da Manglerudhjemmet få lov til å fortsette med det, i stedet for å stå i fare for å miste sin avtale med Ap-styrte Oslo kommune?

Manglerudhjemmet hentet sin inspirasjon fra demenslandsbyen de Hogewejk i Nederland, og er et godt eksempel på at private aktører driver fagutvikling og innoverer i tjenestene. Til glede for ansatte, pasienter og deres pårørende. Men, det holder ikke for Ap når det ikke er kommunen som driver det.

Gammel nok til å bestemme selv

I Høyre vil vi slippe alle gode krefter til i omsorgstjenesten. De som selv skal bruke tjenestene skal ha rett til å velge mellom offentlige, private eller ideelle tilbud. Bare slik sikrer vi helsetjenester som er innovative, kvalitetsstyrte og brukervennlige, og som setter de eldre pasienters behov og ikke systemet først. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse