Annonse
25 prosent av de spurte er misfornøyde eller svært misfornøyd med NRKs programtilbud, skriver Nordlys-journalist Ola Solvang.

Elefanten i eteren

Hvor mange hadde frivillig lagt penger på bordet for en radiomorgen fra NRK Troms?

NRK kan operere slik fordi det ikke eksisterer krav til levering av innhold.

Det er mandag. Klokka er to på seks når jeg kobler opp statskanalen. Kaffen er på kok. Det er lite som koker i eteren.

Når NRK Troms melder seg på nyhetsdøgnet har de lite å melde. Den blide stemmen til dagsrevystjernen Ingerid Stenvold forteller, i opptak, hvem som er på jobb i Tromsø denne morgenenen. Så er det musikk.

Nyhetsbulletinen kommer noen minutter senere: En sak om at åtte–ti seksåringer i Tromsø får utsatt skolestarten med ett år topper nyhetene denne morgenen. Den andre og siste saken i første sending er en resirkulert døgngammel sak fra helga om 17 avvik hos Flyviking. Det er to døgn siden redaksjonen hadde sin forrige nyhetssending.

Oops. Her glemte jeg noe: TIL, Tromsøklubben, har spilt fotballkamp på søndag og vunnet. Det er jo i for seg en sensasjon, og programverten denne morgenen forteller entusiastisk om hjemmeseieren. Dette er åpenbart noe han er interessert i.

Han møter lytterne med et stemmeleie som ligger midt mellom discjockyens og barnetimeonkelens. Det handler primært om musikk, og dette kan han, programverten i Tromsø. Han har god oversikt, og forteller både om hvem som spiller de engelske låtene, og om hvorfor de gjør det. «I følge internett har 22 artister laget sine egne versjoner av denne låten fra Cat Stevens. Her hørte du originalen i NRK Troms.», sier han.

Veldig bra!

Det som opptar meg mest denne morgenen, på hytta i Reisadalen, er at gårsdagens kraftige regnvær har sendt vannstanden opp med en halvmeter. Dagens fiske blir utfordrende. Synkesnøre og store fluer. Det hadde nesten toppet nyhetene fra statskanalen, i allefall om man hadde hengt på ei melding om at det fuktige været i august også har skapt krise for mange jordbærdyrkere i Troms.

Tre minutter før halv sju kommer verten inn og forteller at nå er det tre minutter til Dagsnytt. Så setter han på ei plate.

Informasjonen var overflødig. Jeg visste at det var tre minutter igjen. Hadde allerede bestemt meg for å sette på ei lydbok straks Dagsnytt var over.

Dette er Statskanalen på en mandag der ferien definitivt er over. Skolestart og full fart for de fleste, men altså ikke i eteren. Small talk og tanketomt prat. Denne mandagen er for så vidt ikke atypisk. Det er jevnt over like hjelpeløst, og det er en bekymring for en gammel grinebiter fra Nord–Troms.

En fersk undersøkelse Infact har foretatt for Nordlys viser at han ikke er alene. 25 prosent av de spurte er misfornøyde eller svært misfornøyd med NRKs programtilbud.

NRK Troms har 72 ansatte, 31 av dem i nyhetsredaksjonen. De lever i en økonomisk virkelighet som samtlige nyhetsorganisasjoner i nord kan misunne dem. Måten de forvalter sine ressurser på er imidlertid under enhver kritikk. Som fagmann registrerer jeg at det er ytterst sjelden at denne formiddable nyhetsorganisasjonen er med på å sette dagsorden gjennom sine radio og TV-sendinger. Det er synd. Behovet for å drive god og undersøkende journalistikk har aldri vært større enn i dag, og NRK Troms burde vært i stand til å levere – hver dag.

NRK kan operere slik fordi det ikke eksisterer krav til levering av innhold. NRK kan sende regninga direkte til lytterne og true med inkasso om den ikke blir betalt. Vi andre vet at abonnentene forsvinner om vi ikke leverer. Hvor mange hadde frivillig lagt penger på bordet for en radiomorgen fra NRK Troms?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse