I perioden mellom ungdomsalderen og når man har fått hus, barn og Volvo, virker det tidvis som det nesten ikke eksisterer sosiale arenaer som ikke inneholder alkohol. De er i hvert fall få og forsvinnende lite populære, skriver Brynjar Andersen Saus. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Elefanten i rommet

Realiteten i Norge i dag er at det er veldig vanskelig å være avholds og nærmest umulig å ikke måtte forholde seg til alkohol eller berusede mennesker.

#metoo-sakene har hatt stor variasjon i både omfang, forholdet mellom partene og hvilken sammenheng overtrampet har skjedd. Men en fellesnevner har det vært mellom veldig mange av sakene. Det er det Jonas Gahr Støre beskrev som «Elefanten i rommet» - alkoholen.

Det er viktig å huske at fylla aldri har skylda og man er like ansvarlig for sine handlinger når man har drukket som når man ikke har det. Dette kan uansett være en god anledning til å se på vår kultur og vårt forhold til alkohol.

Vi vet alle at alkoholinntak har en klar sammenheng med dumme valg og upassende oppførsel. Jeg er glad jeg har vært med i AUF som har hatt et klart regelverk mot og en god bevissthet rundt alkohol i AUF-sammenheng. Likevel har alkohol mange steder vært en viktig og nærmest uunngåelig del av å være i politikken. Sene møter blir til sene kvelder, konferanser og større møter avsluttes med intens festing og alle lengre reiser byr på en mulighet til å ta et glass eller to med folk man ikke har sett på lenge.

Det er ikke så rart at det har blitt sånn. Alkohol er en viktig del av kulturen og det sosiale livet i Norge, også utenfor politikken. I perioden mellom ungdomsalderen og når man har fått hus, barn og Volvo, virker det tidvis som det nesten ikke eksisterer sosiale arenaer som ikke inneholder alkohol. De er i hvert fall få og forsvinnende lite populære. Realiteten i Norge i dag er at det er veldig vanskelig å være avholds og nærmest umulig å ikke måtte forholde seg til alkohol eller berusede mennesker.

Støre starter en viktig prosess når han så tydelig erklærer at man skal gjennomgå Arbeiderpartiets forhold til alkohol og jeg har troen på at det er folk andre i andre partier som ser behovet for å gjøre det samme. Politikken har mye å rydde opp i, og det blir vanskelig å løse noe som helst uten og også se på drikkekulturen.

Et oppgjør med alkohol i politikken er en god start, men også som samfunn kan vi ha godt av å se oss selv litt i speilet.  Både i fellesskap, men også som enkeltpersoner. Er du en person som påfører andre ubehag når du har drukket for mye? Sliter du med å se hvor grensen går? Har noen reagert på din oppførsel når du drikker? Da er du nok en av dem som bør gå litt i seg selv og vurdere å begrense alkoholinntaket sitt. Uansett om det er på arbeidsplassen, i politikken eller ute på byen problemet oppstår.

Jeg ønsker ikke et totalforbud, og historien har vel vist oss at det nok mest sannsynlig ikke er mulig heller. Det er ikke et mål at man skal ha dårlig samvittighet for å ta seg et glass eller 20 på lørdagskvelden. Likevel er det på tide å spørre seg om kanskje flere bør følge Støre sitt eksempel og adressere problemet. Skal arbeidsplassen arrangere fyllefest hver advent? Må alle sosiale sammenkomster automatisk involvere alkohol? Skal vi fortsette å late som alkohol ikke er en del av problemet?

Støre har pekt ut elefanten, nå er det på tide å starte samtalen om hva vi skal gjøre med den.

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse