Annonse
NY JOBB: Hun tar fatt på en jobb ingen har hatt før henne. Når Elisabeth Vik Aspaker blir fylkesmann i Troms og Finnmark 1. januar, har hun ryddet sitt gamle kontor, og starter med blanke ark. Foto: Yngve Olsen

Elisabeth blir historisk

Å sjikanere og hetse folk til taushet er, som fylkesmannen sier det, fullstendig mangel på folkeskikk.

Fra 1. januar er Elisabeth Vik Aspaker den første fylkesmannen i det sammenslåtte fylkesmannsembetet Troms og Finnmark. Den tidligere stortingsrepresentanten og statsråden blir dermed historisk når hun tar fatt på den viktige og krevende oppgaven. For selv om det har vært lite støy rundt denne sammenslåingen, sammenlignet med striden om fylkeskommunene, er det likevel to organisasjonskulturer som skal forenes, og medarbeidere som skal venne seg til å tenke et større «oss» enn tidligere.

Aspaker sier i et intervju med Nordlys at arbeidet med det nye embetsområdet skal starte med blanke ark. Det skal jobbes ut fra at fylkesgrensen er vekk, og tenkes grenseløst fra dag én. Hovedsetet for fylkesmannen er i Vadsø, og det er også her de fleste av lederne har sine kontorer.

Ettersom også staten, via fylkesmannen, nå får stifte ytterligere bekjentskap med omkostningene ved å bruke fly internt i Nord-Norge, skal de fleste møtene skje via skype. Og som et ledd i å legge grense-tenkingen bak seg, skal den nye fylkesmannen ikke ha faste kontordager i Tromsø. Arbeidet skal i stedet være aktivitetsstyrt. Det er et klokt trekk.

Aspaker legger ikke skjul på at debatten rundt sammenslåingen av fylkeskommunene har satt sine spor, og at 2018 har vært krevende i så måte. Men dette er historie nå, og vi må alle se framover. Selv har hun ikke møtt mistro eller uvennlige holdninger, men hun har merket seg et debattklima som tidvis har gått over alle støvleskaft.

Fylkesmannen er, med rette, bekymret over hva dette i ytterste konsekvens kan gjøre med demokratiet. Når mennesker som ytrer seg helt innenfor et anstendig ordskifte blir hetset og truet, kan det redusere lysten og viljen til å ta på seg lokalpolitiske verv. Og samfunnet er helt avhengig av at folk engasjerer seg frivillig, samt at det finnes et meningsmangfold. Å sjikanere og hetse folk til taushet er, som fylkesmannen sier det, fullstendig mangel på folkeskikk.

De færreste av oss vil merke noe som helst til at de to fylkesmannsembetene nå blir ett. Men for fagmiljøene internt vil dette forhåpentlig slå positivt ut. Større og bredere kompetanse på viktige felt som barnevern, for eksempel, er en forventet konsekvens. Fylkesmannens oppgave er å sikre at innbyggerne får den oppfølging og de tjenester de har krav på i kommunene. Det er en svært viktig jobb Elisabeth Vik Aspaker og hennes stab når går i gang med.

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse