Annonse
FLUNKENDE NYTT: De nye Tromsøbadet slik det ser ut innvendig nå før åpningen. Foto: Tobias Kvalvik Henriksen/Nordlys

Elitisme og manglende bakkekontakt

Gjennom en serie artikler i perioden 04.04 til 09.04 kan man lese i avisene at politikerne i Tromsø ønsker å skjære budsjettene ned til beinet, nærmere bestemt ønsker man å kutte i helse- og omsorgsbudsjettet, og man ønsker å kutte innen utdanningsbudsjettet.

Blant tingene som foreslås kuttet til de eldre er bemanning og antall måltider. Man ønsker å ha færre pleiere på vakt, særlig på natt, og man ønsker å kutte antall måltider slik at de eldre ikke lenger får middag, dette kan nok høres helt sinnssvakt ut - men dette er altså ikke noe jeg
finner på. Det står svart på hvitt på itromso.no.

Man har jo lest historier i avisene om eldre som må bruke bleiene både på innsiden og deretter på utsiden, at bleiene altså vrenges og brukes to ganger, men man hadde håpet at ansvarlige voksne folk skjønte at slik budsjettering ikke funker. Men nå skal man altså gå enda lengre
og ta måltidene fra de eldre. 264 årsverk skal kuttes.

Ordføreren i Tromsø heter såvidt jeg vet Kristin Røymo, og ifølge google er hun en representant for Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiet har i mange år kjørt hardt på at “bestemor skal ikke ut på anbud”, og de har fremstilt seg selv om garantist for at man skal ha en
forsvarlig eldreomsorg. Da fremstår det lettere parodisk at når man har en ordfører fra AP, ja da skal altså eldreomsorgen kuttes til direkte uforsvarlige nivåer.

Videre kan man lese i iTromso 05.04.19 at 336 barn har vært i kontakt med utekontakten i 2018, men lite eller ingenting gjøres for disse barna. 06.04.19 har en pensjonert politimann ved navn Skjalg Holm et leserinnlegg på trykk i avisen hvor han uttrykker sin bekymring for
dette, og jeg siterer: «Det ansettes X-antall i et dyrt badeland, men byen vår tar seg ikke råd til én ekstra person for å ivareta ungdom»

Da jeg var ung, vi snakker 24-25 år siden, da hadde utekontakten i Tromsø et tilsynelatende mer velfungerende nivå på budsjetteringen. De hadde blant annet en Rockefabrikk, som var i toppen av Storgatbakken, og der nøyt vi godt av et ganske bra tilbud der vi fikk benytte utstyr
og øvingslokaler, samt at vi fikk rettledning og råd angående musikken, og vi ble meldt på forskjellige konserter og slikt hvor vi da senere spilte. Når jeg tenker tilbake på dette var dette en fin tid, og jeg husker det som noe veldig positivt.
 

Men nå har altså ikke byen råd til å drive med fornuftige ting lenger. Byen har altså ikke råd til å ansette ÉN eneste person, som kan ta vare på ungdommer som kan risikere å havne litt utenfor.

09.04.19 står det altså på trykk på itromso.no, at “Tromsøbadet ber kommunen om 12 millioner”, og at de “frykter publikumssvikt”, det står videre at de har “15 millioner kroner stående” i et fond, men det regner de med å svi av ganske snart. Vi snakker altså om at de regner med å gå 27 millioner kroner i rødt. Det er kjekt å vite mens man tenker på barna som går for lut og kaldt vann, og de eldre som må bruke bleiene først på innsiden og deretter på utsiden, og deretter ikke får middag, for at man skal spare penger i Tromsø.

Tromsøskolene har i en årrekke vært utsatt for manglende vedlikehold og dertil stort forfall. Inneklima har vært et kjempeproblem i en årrekke. Penger til å gjøre noe med det, nei det finnes ikke. Men til et badeland, ja da sitter pengene løst.
 

Det er vanskelig å finne konkrete referanser, men det siste tallet jeg husker at ble nevnt med tanke på budsjettsprekken på Tromsøbadet, var vel rundt 250 millioner kroner, og totalsummen har vel variert fra 1 milliard til 1.3 milliarder kroner, avhengig av hvilken ukedag det er og hvilken avis man åpner.
 

Tromsdalen skole figurerer hyppig på itromso.no, 28.01.19 kan man lese at vannet frøys og elevene måtte sendes hjem. 01.10.18 var det en artikkel der overskriften er “Slo alarm om mugg, råte og skadedyr, nå opprettes det tilsynssak”. Slik jeg husker det skulle det visst bygges en ny skole, men i 2018 fant kommunen ut at det var best å utsette dette. Det var vel ikke noe penger igjen, regner jeg med.

Det virker som at politikerne i Tromsø lider av en grenseløs udugelighet, en inkompetanse verden knapt har sett maken til, og en total mangel på bakkekontakt. Det øses ut penger på svulstige luftslott, prosjekter som er helt unødvendige men som “høres flott ut” på Champagnefrokost i Provence - for de med god hukommelse så kan dette være et godt tidspunkt å minne om at det bare er 4-5 år siden en gjeng Tromsøpolitikere syntes det var en god idé å reise til Provence for å holde budsjettmøte for å diskutere hva man skulle kutte i.

Samtidig finnes det ikke penger til det som er helt nødvendig, da har man ikke råd, det fremstår altså som at det bedrives en slags elitistisk luftslottpolitikk, der man skal bygge det ene fallossymbolet etter det andre, mens basale grunnleggende tjenester til befolkningen skjæres til beinet, og barn og eldre seiler sin egen sjø.

Jeg vil gjerne avslutte med å henvise til en artikkel fra 09.04.19 der det står at kommunen nå ønsker å legge “kunst- og kulturprosjektet SALT” på tomten mellom Framsenteret og HT, og at dette kan komme til å koste 240 millioner kroner. Flott, enda et unødvendig champagne-luftslott for eliten, som barna og de eldre kan få lide for.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse