Annonse
DRITTLEI: Solveig Ramsberg og Vår Anthi Ekanger. - Jeg er dritt lei av at voksne refererer til kjæresten min som «hun gode venninna di», da virker det som om de ikke anerkjenner at vi faktisk er sammen, sa Ekanger til Nordlys i fjor under 2018-paraden i Tromsø. Foto: Guro Lysnes/Nordlys

Elsk den du vil

Det har vært sprengkulde i Tromsø i november. Det har likevel vært mange anledninger til å kjenne seg varm om hjertet.

I møter mellom mennesker faller fordommer.

Denne uka har Tromsø Arctic Pride levert et imponerende innholdsrikt program med alt fra debatter til boklanseringer, konserter og forestillinger.

Hovedbudskapet er mangfold, toleranse og solidaritet.

Det er et budskap man kan stille seg bak, uansett legning eller politisk oppfatning – du skal være fri til å være deg selv uten sosial eller politisk fordømmelse og kontroll.

Prinsippet er grunnleggende i et fritt, demokratisk samfunn.

Det er ikke lenge siden det var annerledes i Norge.

Det var først i 1972 at forbud mot homofili ble opphevet. Stigma rundt å ha en annerledes seksuell legning kan fortsatt oppleves sterkt den dag i dag.

Enda viktigere er det dermed å holde fanen for toleranse høyt, i tider der det aktivt tilbys og gjennomføres homoterapi i Norge.

VG-serien Homoterapi forteller sjokkerende episoder med unge mennesker som har blitt forsøkt omvendt. KRF i regjering nekter å behandle et slikt lovforbud, til tross for at statsminister Erna Solberg har gitt signaler om å utrede et slik forbud.

Det vil være klokt å utrede et slikt lovforbud, for å få grensegangene klarere kartlagt.

Da er det mer oppløftende å se at domprosten i Tromsø, Stig Lægdene, heiste regnbueflagget til topps ved domkirka i Tromsø sentrum denne uka.

Lørdag lover arrangørene et rekordstort oppmøte i Tromsø sentrum, når selve paraden finner sted.

Disse årlige pride-arrangementene kom til Norge som en følge av Stonewall-opprøret i New York i 1969. Det var voldelige opprør mot politiaksjoner i det skeive miljøet. Opprøret ledet til den skeive frigjøringsbevegelsen, som seinere kom til Norge.

I Tromsø har avdøde Stein Sebastian Fredriksen, kommunikasjonssjef ved Hålogaland Teater og tidligere Nordlys-journalist, vært en pionér for å løfte arrangementene i Tromsø til å bli en inkluderende arena der alle føler seg velkommen. Der du kan lære, la deg begeistre og kanskje også bli litt provosert. I møter mellom mennesker faller fordommer.

Vi håper Tromsø Arctic Pride får et rekordstort oppmøte. Og at alle som er der, eller de som ikke er der, er enige i budskapet: Vær stolt av den du er, elsk den du vil.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse