Annonse
OMSTRIDT: Et selskap har søkt tillatelse til å utvinne og fly ut isbiter her fra Svartisen i Nordland. Foto: Johan Votvik/Avisa Nordland

En absurd forretningsidé

I Nordland utspiller det seg nå en absurd sak om Svartisen, et nordnorsk felleseie, en ikonisk attraksjon og suveren naturopplevelse.

Samtidig som Norges isbreer smelter, kan selskapet Svaice AS få tillatelse til å utvinne og selge isbiter fra Svartisen til luksuriøse markeder.

Isbitene skal lastes opp i sekker og flys ut med helikopter. Kundegruppen er restaurant- og bargjester over hele verden, som skal skåle i glassene med isbiter tatt ut av selveste Svartisen.

Dette skjer etter at den nyutnevnte fylkesmannen i Nordland, Tom Cato Karlsen, har trukket innsigelsene fra sin forgjenger Hill Marta Solberg. Kort tid etter at han overtok som fylkesmann har den tidligere Frp-politikeren markert seg med en kontroversiell avgjørelse.

Det er mildest talt en spesiell snuoperasjon han gjennomfører. Karlsen har oversett de miljøfaglige rådene, og tåkelegger sin støtte til den usmakelige forretningsideen som en «helhetvurdering». Det er en syltynn begrunnelse.

Avgjørelsen blir kritisert flere hold, deriblant fra fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse i Nordland, Aase Refsnes.

– Jeg er veldig forundret over at fylkesmannen er villig til å ofre et så stort naturinngrep med medfølgende aktivitet, for så få arbeidsplasser, sier Refsnes til NRK.

Det må vi si oss helt enige i. Samtidig planlegges det et luksushotell like ved Svartisen. Det stiller saken i et enda merkeligere lys.Isbreen er viktig for å kjøle ned en klode med feber. Men nå ser det altså ut til å være meningen at man skal bygge reiseliv rundt natur som vi selv ødelegger som følge av menneskeskapte klimaendringer. Det mest bisarre er at isen fra Nord-Norge skal sendes med fly rundt omkring i verden for å kjøle ned drinkene til de super-rike.

Slike forretningsideer bør ikke få aksept i Norge i 2019. Det sender feil signaler i en tid med kamp mot klimakrisen. Hva mener klima- og miljøminister Ola Elvestuen egentlig om dette? Vi får håpe at voksne folk setter foten ned for prosjektet.

Vi har forståelse for at det lokalt rundt Svartisen er et ønske om arbeidsplasser. Men vil det ikke være bedre om myndighetene for eksempel i stedet legger til rette for et nasjonalt kunnskapssenter for isbreer i de berørte kommunene i Nordland? Det kunne for eksempel skje i samarbeid med Norsk Polarinstitutt og andre forskningsinstitusjoner.  

Nordlys presiserer:

I vår leder 28.2 om Svartisen, skrev vi opprinnelig at «Svaice AS fått tillatelse til å utvinne og selge isbiter fra Svartisen til luksuriøse markeder.» Dette stemmer ikke. Denne opplysningen er derfor korrigert. Det riktige er at Fylkesmannen i Nordland (FMNO) har trukket sin innsigelse i saken, under forutsetning av at man i et evt. positivt vedtak i kommunestyret i Meløy «baker inn» de kriteriene som fylkesmannen har satt for å kunne trekke innsigelsen. Dersom kommunestyret i Meløy skulle fatte et positivt vedtak, har fortsatt Nordland fylkeskommune (NFK) en innsigelse som fortsatt står. Dersom kommunen og fylket ikke blir enige i en mekling, vil saken sendes videre til Kommunal- og moderniseringsdepartementet for endelig avgjørelse. Nordlys beklager misforståelsen.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse