Annonse
STERK HØYREMANN I NORD: Forsvarsminister Frank Bakke Jensen sto bak et forslag som raljerer med Oslo Høyre. Foto: Anniken Renslo Sandvik.

En advarsel fra nord

Søndagens årsmøtevedtak i Troms og Finnmark Høyre som nå går landet rundt på sosiale medier, har en godlynt tone. I kommentarfeltene er det mange, ikke minst i Oslo, som synes dette var festlig gjort av nordlendingene.

Men det ville være en misforståelse å ufarliggjøre uttalelsen som en politisk Oluf-sketsj, hentet rett fra revyscenene i Finnmark. Under humoren ligger en alvorlig advarsel. For når det er forsvarsminister Frank Bakke-Jensen som fronter saken på vegne av det nordligste fylkeslaget, viser det hvor stor frustrasjonen er.

Når dannede høyrefolk i nord raljerer over Oslo Høyre, er det et sterkt signal om hvor stor avstanden mellom hovedstaden og resten av landet er i ferd med å bli. Derfor har satiren fra Høyremøtet i Tromsø et mye større alvor enn mange liker å tro. Hovedsteder som skiller lag med resten av landet, har vi sett eksempler på i flere land.

Dersom en hovedstad skulle svare med å omtale protester fra periferien som populistiske fiendebilder, som vi ser tendenser til i Norge, gjør det kløften enda større. 

Den direkte foranledningen til uttalelsen fra høyremøtet i Tromsø er et harselerende tilsvar på vedtaket i Oslo Høyre, som for få dager siden sa nei til oljeaktivitet i nord, men som samtidig ønsker storstilt satsing på vindmøller på land og til havs langs den samme kysten.

Også Oslo Høyre må få lov til ha en mening om resten av landet. Det skulle bare mangle. Samtidig har det provosert partifeller i nord at Oslo Høyre tilsynelatende gir etter for en logikk der det sitter folk langt borte og mener det passer godt med nasjonalparker og naturreservater i Nord-Norge. Det er få i nord som tror det er mulig å leve av flott natur som andre skal bestemme over.

Også i saken om skattlegging av laksenæringen, så vi nylig hvordan det oppsto konflikt mellom Høyre i Oslo og partiet i distriktene.

Samtidig ser vi en dragning i retning av å påtvinge kystfolk store vindmølleprosjekter som innebærer enorme naturinngrep som også stenger for annen næringsaktivitet. Det er en økende skepsis til dette lokalt. Spørsmålet er om dette blir forstått av politikere som befinner seg et godt stykke unna de berørte områdene.

Vedtaket i Oslo-partiet overlever neppe et landsmøte. Det er mest av alt et uttrykk for hva som skjer i Oslo, der MDG ved de siste valgene har krøpet tett opp i ryggen på Høyre i mange av Erna Solbergs sterke bydeler i hovedstaden.

Uroen i Høyre viser hvordan klimasaken smyger seg inn i den store konfliktlinjen sentrum-periferi i norsk politikk. Klimapolitikken har et formidabelt potensial når det gjelder å splitte Norge. Et eller annet sted går det selvfølgelig en grense for hvor mange inngrep folk rundt omkring i Norge vil finne seg i.

Det krever politisk klokskap og ansvarlighet å holde Norge samlet i et slikt terreng. Det er lite annet vi kan gjøre enn å sette vår lit til de beslutningstakerne som fremdeles ser etter store og samlende nasjonale grep, selv om det blir stadig færre av dem.

For folk i Nord-Norge vil det være bekymringsfullt dersom også et styringsparti som Høyre skulle miste kompasset i dette landskapet der Oslo befinner seg stadig mer i utakt med norsk virkelighet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse