Annonse
MIGRASJON: Europa endret ansikt da den voldsomme strømmen av migranter fra Midtøsten kom. Flere slike scener kan ventes i 2016. ? Foto: LASZLO BALOGH

En altomfattende uro

Plutselig var Europa nesten ikke til å kjenne igjen.

2016 blir en fortsettelse, og mest sannsynlig en forverret utgave av 2015.

Nå har vi sagt «godt nytt år» til de fleste venner og kjente, til slekt og arbeidskolleger. I denne hilsenen ligger det et ønske om et godt 2016.

Men vi bør kanskje allerede nå si det som det er: Lite tyder på at det nye året blir særlig godt. Det blir antakelig verre enn 2015, året da den ene krisen fulgte tett etter den andre.

Vår egen utenriksminister Børge Brende beskrev i en kronikk i VG lørdag hva som venter oss i 2016. Kortversjonen av hva han ser i glasskulen oppsummerer Brende slik:

«Ved inngangen til 2016 står vi overfor en mer tyngende og altomfattende uro, på grunn av et Midtøsten i brann, omfattende migrasjon, omseggripende terror, et uforutsigbart Russland og en verdensøkonomi som sliter med å komme seg ut av hengemyra etter 2008».

Det er et kanskje overraskende pessimistisk bilde utenriksministeren velger å dele med oss. Men det er grunn til å tro at enhver som er optimist, passer farlig godt inn i definisjonen: En optimist er bare en person som mangler relevant informasjon.

All informasjon om utviklingstrekkene peker dessverre mot det samme bildet: 2016 blir en fortsettelse, og mest sannsynlig en forverret utgave av 2015.

Børge Brendes analyse sier det ikke rett ut, men han beskriver egentlig det som kalles et paradigmeskifte, en ny tilstand i Europa, der de negative og farlige utviklingsbanene ikke er unntakene fra det normale, men regelen. 

Mange andre analytikere, kommentatorer og forskere peker på det samme: Det er de kalde vindene som dominerer det økonomiske, politiske og demografiske klimaet i vår del av verden. Det er disse som fører til «en mer tyngende og altomfattende uro».

For vår del av verden har blitt så mye større det siste året. Erfaringene fra 2015 gjør at vi vet nå at det er svært kort vei fra Syria til Storskog. Og hvert skudd, hvert barneskrik i Midtøsten gir gjenlyd i, og påvirker hele Europa. Det angår oss direkte. 

Europa rystes nå under presset fra Midtøsten, både i form av en million migranter som er på vandring over vårt kontinent, og av terroren som rammet så brutalt i europeiske storbyer tre ganger i 2015.

Men allerede før dette hadde Europa begynt å knake i sammenføyningene. Den greske gjeldskrisen, sammen med økonomisk nedtur og voldsom arbeidsledighet i land som Italia og Spania, viste at det var et dypt, økonomisk skille mellom nord og sør i Europa.

Så kom flyktningstrømmen og skapte en ny, bekymringsfull splittelse, nå mellom øst og vest. Gamle østland, med Polen og Ungarn i spissen, henga seg til å bygge nye grenser, nye stengsler og inngjerdede nasjonalstater midt i Europa.

Det samlende, frie og grenseløse fellesskapet ble feid til side med piggtråd, store polititropper og tung nasjonalistisk retorikk. Plutselig var Europa nesten ikke til å kjenne igjen.

Og ingenting tyder på at dette vil endre seg i 2016. «Fundamentet for den verdensorden vi har bygget i Europa og globalt de siste 70 årene er skjørere enn vi trodde», oppsummerer Børge Brende.

Et rasfarlig europeisk byggverk er truet både innenfra og utenfra. Nasjonalstatenes tilbakekomst kan bli sterkere i år. Og verdens fremste terrorforskere mener det er overveiende sannsynlig at vi får oppleve mer terror i 2016.

Godt nytt år? Det er lov både å ønske og håpe.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse