Annonse
Jan Frode Janson slutter etter seks år som toppsjef i Sparebanken Nord-Norge.

Nord-Norge og toppledere

Er vi flinke nok til å utvikle toppledere her nord? Og hvor viktig er det å være nordlending når man skal lede store virksomheter i Nord-Norge?

Spørsmålene har blitt aktuelle de siste ukene.  Nylig ble Universitetsykehuset Nord-Norges (UNN) nye toppsjef, Anita Schumacher, presentert. Hun bor i Holmestrand, og har ingen tilhørighet til landsdelen før hun nå blir sjef for 6300 ansatte.

Det behøver på ingen måte å være noe minus å komme utenfra. Med turbulensen som har vært ved UNN, kan det tvert imot være en fordel å starte med blanke ark. Både Schumacher og hennes styreleder, Ansgar Gabrielsen som ble utnevnt tidligere år, har nettopp det. Blanke ark.

Forrige uke ble det kjent at Jan-Frode Janson gir seg som konsernsjef i Sparebanken Nord-Norge. Han kom også utenfra i sin tid, og har ledet en av landsdelens mest markante virksomheter i seks år.

Det er vanskelig å trekke Jansons egenskaper som toppleder i tvil. Han har vært aktiv og profilert i samfunnsdebatten, og under hans ledelse har banken fortsatt levert overskudd som de fleste andre nordnorske virksomheter bare kan drømme om.

Når Janson nå vender hjem til Trondheim, er det mange som lurer på hvem som skal overta roret. Blir det en intern løsning? En nordlending? Eller en ny søring?

En så stor og viktig institusjon som Sparebanken Nord-Norge må, i likhet med UNN, gå bredt ut i jakten på sin neste toppleder. Å avgrense denne jakten med geografi og tilhørighet, ville vært uansvarlig.

Like dumt vil det være å avskrive interne eller lokale kandidater. Det kan være vanskelig å bli profet i egen by, for ikke å si i egen organisasjon, men det bør ikke være diskvalifiserende.

En intern kandidat kan bidra med kontinuitet og har gjerne egen organisasjon under huden. Det kan være vel så viktig som å komme inn med nye tanker og ny giv. I noen tilfeller trengs det opprydding og nye koster, i andre tilfeller er svaret videreutvikling av noe som allerede fungerer.

Den avtroppende banksjefen og den nye UNN-direktøren er ikke de første, og neppe de siste, som er rekruttert utenfra. Noen vil kanskje hevde at det alltid er et svakhetstegn når vi importerer ledere sørfra. Slik er det ikke.

Vi må selvsagt ha ambisjoner om å utvikle dyktige ledere i landsdelen, men samtidig være åpne for at den beste kandidaten ikke alltid finnes i egne rekker.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse