Annonse
Er du med på å ta en kopp kaffe sammen? Jeg spanderer! skriver student Najam Zuibair til pensjonist Johannes Hansen, etter å ha lest Hansens innlegg om islam og muslimer i Nordnorsk debatt. Illustrasjonsfoto: Yngve Olsen Sæbbe

En åpen kaffeinvitasjon

Saken er at majoriteten av muslimske kvinner er eller prøver helhjertet å bli en del av det norske samfunnet - men det er ikke lett med dagens spekulasjoner om hvordan muslimer er.

Kjære Johannes Hansen, jeg henviser til din artikkel i Nordnorsk debatt den 16. juli.

Integrering er viktig. Det er nøkkelen til et velfungerende og ryddig samfunn - og viktig for et samfunn til å fungere mer eller mindre enhetlig. Interessant nok betyr «integrering» nå til dags kun dette: Jeg får beholde curryen, mens resten må forkastes. Det er synd, for integreringen går ikke kun en vei – men begge.

Jeg er en norsk, muslimsk student i Nordens Paris, en av over 1,5 milliarder andre muslimer verden. Imidlertid har jeg også foreldre fra Pakistan. Det er sant at den pakistanske (ikke muslimske) kulturen er inneholdt en del kvinneundertrykkende elementer, og det er ikke til å legge skjul på at tvangsekteskap har vært og delvis er en greie blant norske borgere med pakistansk bakgrunn.

Men i samme land, Pakistan, har naturligvis religiøse organisasjoner opprinnelse – de er også her i Norge. Selv er jeg ikke aktivt medlem, men jeg vet at disse organisasjonene har egne enheter og konfliktråd som håndterer blant annet tematikken rundt kjønnslemlestelse, tvangsekteskap og diverse. Dette er sant for mange andre religiøse organisasjoner i Norge også. Deres internasjonale ledere går hardt ut mot ekstremisme og nevnte praksiser - hvorfor inkluderer du ikke disse i den «muslimske» kulturen du beskriver?

Eller, ta for deg organisasjonen Madina Institute. Dette er også en religiøs organisasjon med flere gode fokusområder – blant dem er veldedighet. Et team av unge muslimer, ledet av en kvinnelig prosjektleder, delte ut og bidro med gratis mat til trengende i fattighuset. Og skal jeg si deg en ting? De frivillige var selv ganske sultne, da arrangementet tok plass midt i den muslimske fasteperioden.

Hva er muslimsk kultur i det hele tatt? Over 1,5 milliarder muslimer fins i denne verden, fordelt på mange land. Og som Norge, har alle andre land også egne verdier og egen kultur. Noen muslimske land har svært totalitære regimer, mens andre har mer demokratiske regjeringer. De muslimske kvinnene som ble sendt til Afrika for å bli «avnorsket», ble sendt til et muslimsk land med en ekstrem kultur. Og på samme måte som Vatikanstaten ikke representerer kristen kultur, representerer ikke et hvilket som helst muslimsk land den muslimske kulturen heller.

Jeg forstår hvorfor du er bekymret. Problemet er ikke deg eller dine meninger, problemet er vår persepsjon av muslimer i Norge, særlig kvinner, som du muligens baserer dine meninger på. Saken er at majoriteten av muslimske kvinner er eller prøver helhjertet å bli en del av det norske samfunnet - men det er ikke lett med dagens spekulasjoner om hvordan muslimer er.

La oss heller fokusere på de færre individene som trenger ekstra oppmerksomhet, enn å spekulere om muslimer ønsker seg en «kulturell base» i Norge. Jeg er svært interessert i hvordan og hva du tenker om denne saken, og er veldig interessert i å fortelle deg min side av den. Er du med på å ta en kopp kaffe sammen? Jeg spanderer!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse