Annonse
TIL TROMSØ: Selfangstskuta "Kvitungen" tilbake i Tromsø etter selfangst i Vestisen.Foto: Ragnhild Gustad

Slik dør en bit av Tromsøs sjel

Nå forsvinner en hundreårig tradisjon, selfangsten. Med den blir en del av Tromsøs sjel borte. Fortjener ikke selfangerne et monument i Ishavsbyen?

I 1950 dro 53 skuter fra Tromsø, med kurs for isen. I år var det til sammen tre skuter som kastet loss med kurs for Vestisen. Årets sesong ser nå ut til å bli den siste.

Det har vært tusenvis av sultne munner i Tromsø som har overlevd på selkjøtt. For bare noen tiår siden var det fest i byen når selfangstskutene kom inn fra Vestisen og Østisen. Folk stimlet sammen på kaia, for å hilse ishavsgastene velkommen tilbake og for å få årets første forsyning med selkjøtt.

Tromsø var Ishavsbyen, bl.a. som utfartssted for berømte polarekspedisjoner, men mest av alt på grunn av selfangsten. Det var herfra skutene dro ut i isen, med dyktige skippere i styrhuset og hårdføre mannskaper. De hadde et av verdens hardeste yrker, i en næring som opererte i ugjestmilde farvann. Selfangsten var kultur i Tromsø og en del av byens sjel. Selv lenge etter at selkjøttet ikke lenger trengtes for overlevelse, har mange tromsøværinger sett på selkjøtt og kobbesveive som en slags festmat, som matkultur.

I 1950 dro 53 skuter fra Tromsø, med kurs for isen. I år var det til sammen tre skuter som kastet loss med kurs for Vestisen. Årets sesong ser nå ut til å bli den siste. Regjeringen har fjernet subsidiene til næringen i statsbudsjettet for 2015. Da er ikke næringen lenger lønnsom.  En lang tradisjon forsvinner. Og norsk selfangst vil være historie.

I Fiskeridepartementet sier en statssekretær til Nordlys at  regjeringen vil fjerne all støtte til selfangsten. Han mener næringen ikke lenger er bærekraftig. Dessuten er beskatningen av selbestanden så liten - i år ble det fanget 12 000 dyr - at uttaket heller ikke har noen bestandsregulerende effekt. Det er mulig statssekretæren har rett. Men det gjenstår et par spørsmål.

Dersom selfangsten blir historie, hvilke bestandsregulerende tiltak har regjeringen tenkt å iverksette? Hvis selbestanden får vokse helt ukontrollert, vil det inntre en økologisk ubalanse som kan true fiskebestander. Skal regjeringen bare la dette skje?

Det andre spørsmålet går til Tromsøs myndigheter: Hvem tar initiativet til monumentet over selfangerne?

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse