Annonse
NYE HOVEDKARAKTERER: Årets nye hovedkarakterer i NRK-serien 113 er Christina Rebekka Eriken (t.v) og Trine Lynghaug (t.h) som kjører ambulanse for Universitetssykehuset i Tromsø (UNN). Foto:NRK

En bragd fra NRK

NRK har presentert en ny sesong av TV-serien 113. Det er bare å ta seg hatten. For dette er uten tvil NRK på sitt absolutt beste og fjernsyn fra aller øverste hylle. Det vi får presentert, er bilder hentet rett fra kjernen i den norske virkeligheten. Med andre ord er det snakk om NRKs samfunnsoppdrag servert i kortform.

Daglig foregår det et menneskelig drama i fly, helikoptre og ambulanser i Nord-Norge. Det er liv og død det handler om. En oppsummering av selve livet. I samme episode av 113 blir et nytt menneske født, mens noen mister sine kjære. Det er der hvor vi som individer er på vårt aller mest sårbare. Men livets såreste øyeblikk er skildret med respekt og omtanke. NRK er tett på, uten å grafse.

Pasienter, helsepersonell og pårørende som har gitt NRK sitt samtykke, har utvist stort mot i folkeopplysningens tjeneste. De har bidratt til en høyere himmel over 113 som peker langt ut over ren underholdning. I sum tror jeg faktisk serien er med på å skape trygghet i befolkningen.

Et viktig poeng er hvordan kunnskap og kompetanse i nord blir synliggjort på flere måter. Ikke minst ved NRK i Tromsø. Der har man over tid bygd opp landets fremste journalistiske miljø på denne type dokumentarserier. Allmennkringkasteren kan trygt gi NRK i Tromsø ansvar for enda flere nasjonale produksjoner. 

Dernest ser vi en dokumentasjon på verdien av Universitetssykehuset Nord-Norge. Det er en funksjon vi som bor her ofte ikke reflekterer over i det daglige. Til en viss grad tar vi det for gitt. Men det er ingen liten prestasjon å bygge opp sterke fagmiljøer i Tromsø slik man har gjort gjennom 50 år. Her finnes det høy kvalitet som kommer pasientene i nord til gode.   

Rammen rundt 113 er akuttberedskap og ambulansetjenesten i nord. Det er en type velferd som mange ganger kommer under press når budsjetter skal salderes. Alt for ofte ser vi at det er en kamp for å opprettholde en beredskap i nord som er likeverdig med landet forøvrig.

113 setter søkelys på hvor viktig det er med fagmiljøer som fungerer i distriktene, denne gang med Universitetssykehuset Nord-Norge som et sterkt faglig sentrum.

Dette er finstemt og sårbar velferd. De som er på jobb opererer i en landsdel med få mennesker på et stort område, med synkende folketall og vanskelig tilgang på fagfolk. Det kan være verdt å merke seg den jobben som gjøres i mange ledd, også når helsetjenesten skal organiseres. La oss håpe denne type serier er en øyeåpner både for helseforetaket i nord, og for politikerne.

Både for NRK og Helse-Norge ligger det en viktig lærdom i 113: Å bygge videre på de beste miljøene man har i nord, gir gode resultater.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse