Annonse
Under 10 % vil stemme på det nyoppstartede ensakspartiet Nei til bompenger. 40 000 barn og unge streiker. Jeg vet hvem jeg ønsker å lytte til, skriver Thomas Birkeland. Foto: Tromsø kommune

En byvekstavtale for alle

I en undersøkelse publisert av Nordlys svarer 9,4 % av tromsøværinger at de vil stemme på det nyoppstartede ensakspartiet Nei til bompenger. Samtidig har norske barn og unge satt historisk rekord i antall oppmøtte på streik i Norge noensinne i sine klimademonstrasjoner.

Byvekstavtale handler om mer enn bompenger. For meg handler det om å være fri: å kunne regne med at bussen kommer tidsnok; å kunne sykle på besøk til en venn; å sende barna trygt til og fra skolen. Frihet til å kunne puste uten svevestøv i lungene. Friheten til generasjonene etter oss.

Det sies stadig: «Hvorfor kan vi ikke bare bygge all veg over skatteseddelen? Hvorfor skal ikke dere som går eller sykler betale?». Det er fordi vi bidrar mest av alle. Å velge å gå eller sykle til og fra jobb er det beste for samfunnet, for folkehelsa, for lufta, ja til og med for bilistene. Det at vi i byvekstavtalen bruker penger på gang- og sykkelveger og bedre kollektivtilbud er også til det beste for bilistene. Én person til som velger sykkelen blir én bil mindre i kø. Enklere blir det ikke.

Byen vår er i sterk vekst, både når det gjelder innbyggere og aktivitet. Næringslivet i Tromsø taper flere titalls millioner hvert år på å stå i kø. Hvis vi skal ha en by i fortsatt vekst, må vi legge til rette for det. Vi trenger infrastruktur, både gang- og sykkelfelt og bedre veier. Vi trenger å fjerne flaskehalsene i trafikken.

Så til det sosiale aspektet. Det er ikke bompengene i seg selv som er usosiale. Det er samfunnet vi lever i som er usosialt, og følgelig gjør det vanskeligere for noen å kjøre bil enn andre. Regjeringa gir skattekutt til milliardærene og sender regninga til alle oss andre. Det skaper ulikhet. Men vi må ikke føre dårlig klimapolitikk for å løse sosiale problemer. Bompenger er ikke en avgift kun for å finansiere infrastrukturbygging. Vi må også kjøre mindre bil! Jeg er for en sosial politikk som minsker forskjellene, jeg er for en næringsvennlig politikk som gjør at vi kan fortsette å bygge Tromsø videre og jeg er for en fremtidsrettet politikk som tar klimaet på alvor.

Under 10 % vil stemme på det nyoppstartede ensakspartiet Nei til bompenger. 40 000 barn og unge streiker. Jeg vet hvem jeg ønsker å lytte til.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse