ÅRETS ÅPNINGFILM: Her har regissør Erik Poppe kalt inn filmteamet fram på scenen etter visningen. Lengst til høyre står Charlotte Fuggeli og sønnen Aksel Fugelli. Foto: Ylva Schwenke/Nordlys

En del av Tromsø-sjela

Mandag gikk startskuddet for en ny utgave av Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF).

Årets åpningsfilm var i ekte TIFF- ånd: Erik Poppes «Per Fugelli - Siste resept», med en hovedperson (Fugelli) som i nesten hele sitt voksne liv hadde et sterkt og følelesladet forhold til Nord-Norge.

TIFF arrangeres nå for 28. gang og har blitt en del av Tromsøs sjel.

Det formatet som festivalen har fått er en honnør til den tidligere (og nå avdøde) kinosjefen Hans Henrik Berg og resten av de de framsynte ildsjelene, som tok initiativet til TIFF på begynnelsen av 1990-tallet.  Det handlet om gründerånd og ikke minst en sterk vilje til å stå imot jantelov, fordommer og inngrodde tankemønstre.

Allerede fra første år var festivalen en suksess, og siden har interessen og publikumstilstrømningen økt jevnt og trutt. I fjor var det totale besøket på over 61.000 personer. TIFF er nå det største kulturarrangementet i Nord-Norge. Det som startet som en dugnad, har blitt en solid kulturbedrift med 12 ansatte.

Det kan ofte gå inflasjon i begrepet folkefest. Men i TIFFs tilfelle er det på ingen måte å ta munnen for full. Noe av det som kjennetegner festivalen, er det meget sterke og unike eierskapet byens egen befolkning har fått til arrangementet.

Festivalen skaper stolthet og opplevelser, og er med på å understøtte januar og vinter-Tromsø som et møtested for kulturelt mangfold. TIFF setter farge på byen, og besøkende fra hele verden kommer til Tromsø på tampen av mørketida. Det setter vi som bor her pris på. Også ringvirkningene for byens næringsliv har blitt betydelige.

Men fremfor alt handler det altså om kultur og film, og den faglige ledelsen ved TIFF har gjort det til en kunstform å finne frem til film-skatter fra hele verden.

Slik skaper TIFF magiske og minneverdige opplevelser i kinosalen, og Norges største filmfestival har med sitt kvalitetsstempel dessuten blitt et viktig møtested for filmbransjen.  Sammen med Haugesund er TIFF den ledende filmfestivalen her til lands. Samtidig er TIFF en inspirasjonskilde og motivasjonsfaktor for filmmiljøet i Nord-Norge.

Gjennom 28 år har Tromsø Internasjonale Filmfestival levert selve oppskriften på hvordan byen kan settes kartet, og hvordan kultur kan bidra til reell samfunnsbygging. Vi ønsker lykke til med årets festival!

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse