DEMOKRATI: Å delta i lokalpolitikk handler også om å forsvare et norsk demokrati som er under press, skriver Nordlys i sin lederartikkel. Bildet er fra en votering i Tromsø bystyre. Foto: Stein Fredriksen/Tromsø kommune.

En demokratisk dugnad

Kommunevalget til neste år vil skje med et bakteppe hvor vårt demokrati er under press, skriver Nordlys på lederplass.

Nominasjonsprosessene i de ulike partiene er så smått i gang foran neste års kommunevalg, og politikerne i Tromsø (og andre steder) teller på knappene om de skal fortsette eller ikke.

Valget i september 2019 vil skje med et bakteppe hvor vårt demokrati er under press, særlig fra helt nye digitale strukturer. Den faren som  er knyttet til at hele den politiske samtalen er lagt i kurven hos noen ganske få amerikanske børsselskaper, blir undervurdert av mange. Gjennom Facebook og andre aktører er det utviklet et eget parlament, som i stor grad utnyttes til å dyrke splid og konflikt.

I en kronikk i Aftenposten nylig pekte professor i psykologi, Jan Ketil Arnulf, på hvordan algoritmer i de sosiale mediene forenkler politiske spørsmål nesten til det ugjenkjennelige. I tillegg anvendes avanserte verktøy som lett manipulerer velgernes adferd. Det er i et slikt klima at autoritære og antidemokratiske krefter kan få fotfeste.

Vi er vitne til hvordan dette fremskynder politikerforakten, også i vår egen lokalpolitikk. Terskelen for utskjelling, sjikane og personangrep blir lavere. Våre institusjoner mangler kapasitet til å håndtere denne kraftige dynamikken, og man må dessverre legge til grunn at det nå er sterke krefter som vil demokratiene vondt, mener Arnulf.

Det er vanskelig å se på disse problemstillingene som en reklameplakat for politisk arbeid i en norsk lokalvalgkamp. Men det bør likevel være en inspirasjon å bidra til forsvar av pluralisme og folkestyre på norsk, som til tross for sine svakheter må sies å være usedvanlig vellykket. Ikke minst når vi løfter blikket og utvider horisonten. 

Politikerne som nå er i tenkeboksen for en ny periode, synes ofte det er vanskelig å kombinere politikken med sin vanlige jobb. Andre spør seg om de ønsker å prioritere bort sosiale aktiviteter til fordel for saksdokumenter og møtevirksomhet.

Dette er relevante innvendinger. Men akkurat nå burde det være enkelt å skape en høyere himmel over rekruttering til politisk arbeid. Vi trenger en dugnad for å vedlikeholde sameksistens og vårt finstemte demokrati.

Partiene må på sin side tenke utradisjonelt i nominasjonene, og våge å lete etter kandidater «utenfor boksen». 

For at politikken skal fungere slik at ulike interesser blir ivaretatt, er det behov for større mangfold enn i dag. Vi trenger ikke minst nye stemmer fra minoritetsmiljøene, samt fra næringslivet og privat sektor i arbeidslivet. Men det handler også om den riktige alderssammensetningen, der både ungdom og pensjonister blir representert.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse