Annonse
NY MINISTER: Linda Hofstad Helleland er en erfaren politiker og tidligere statsråd både i Kulturdepartementet og i Barne og likestillingsdepartementet. Nå har hun fått jobben med å gjenreise Høyre i distriktene. Foto: Heidi Schei Lilleås, Nettavisen

En distriktsminister fra Høyre, tuller du?

Distriktsopprøret forsvinner ikke, uten at politikken endres.

Sykehusopprør, bunadsgerilja, fergeopprør, regionreform, politireform og kommunesammenslåing, støyen fra distriktene har vært uvanlig høy under regjeringen Solberg. Regjeringen, og særlig Høyre, ble for mange symbolet på et arrogant Oslo-dominert miljø, uten kontakt med landet for øvrig.

Senterpartiet kunne fornøyd stemple Solberg-regjeringen som sentraliseringens største drivkraft, og skuffe inn velgere på alt som luktet av forandring.

Etter valget i fjor sitter Høyre igjen med kun tre ordførere i Nord-Norge. Er en distriktsminister partiets svar på protester og støy, og kan Høyre ta tilbake velgere og troverdighet med en egen satsing på distriktene?  

«Har Høyre oppdaget at vi har distrikter her i landet?» «Nok et tulledepartement for å få parti- og geografikabalen til å gå opp». «Hvorfor ikke et eget by-parti?» «En distriktsminister fra Høyre, tuller du?»

På nettet har det ikke manglet karakteristikker etter et det ble klart at vi får en ny statsrådspost: distrikts og digitaliseringsminister. Den erfarne politikeren Linda Hofstad Helleland har fått utfordringen. Helleland kom inn på Stortinget for Sør-Trøndelag Høyre i 2001, og har senere styrt både Kulturdepartementet og Barne og likestillingsdepartementet. Hun er også visepresident i antidopingorganisasjonen WADA, og har ikke vært redd for å ta en fight der heller.

Men hva er hennes mandat i den nyopprettede statsrådsposten? Distriktsopprøret har involvert flere departement, fra helse til samferdsel, kommunal og justis. Statsrådene her skal fremdeles styre politikken på sine områder, også når den angår distriktene. Og distriktsopprøret forsvinner ikke, uten at politikken endres.

Noe av Høyres problem er at partiet har vært nødt til å fronte en reform de egentlig er imot. Høyre er ikke opphavet til regionreformen, men ingen stiller reformens egentlige mor, som er Venstre, til veggs for den.

Kommunereformen, som svært mange ser er en nødvendighet for små kommuner med knapt tusen innbyggere, ble en halvhjertet affære fra Høyres side. Det var lite energi og engasjement i saken, og Senterpartiet fikk tilnærmet fritt spillerom for forestillingen om hvilke kommunale ragnarokk som kunne oppstå om kommuner slo seg sammen.

Men det største problemet for Høyre er at partiet oppfattes som et storbyparti, hvor Oslo-dominansen er svært framtredende. Forståelsen for høyst reelle problemstillinger i andre deler av landet, har manglet. Som da statsministeren på et møte i Tromsø i fjor vår ble utfordret angående Nord-Norgebanen, og svarte med at vi ikke måtte tenke gammeldags, og at framtidas løsninger ville bli førerløse vogntog på veiene våre.

Det var særdeles umusikalsk i en landsdel hvor voldsom økning i tungtrafikk har ført til mange fatale ulykker.

Posten som distrikts og digitaliseringsminister er en helt ny konstruksjon, og nyskapingen står i fare for å bli latterliggjort dersom det ikke ligger reell makt og myndighet, samt vilje politiske forandringer i ideen bak den.

Den største utfordringen er befolkningsutviklingen. Ifølge statsministeren skal distriktsministeren jobbe for å få flere familier til å ønske å bo distriktene. Og her kommer digitaliseringen inn i bildet: ny teknologi er en mulighet for distrikts Norge, ikke en fare, sier Solberg.

Regjeringen har også satt ned et nytt utvalg som skal se på befolkningsutviklingen. Det ledes av Victor Norman, professor emeritus ved Handelshøyskolen, og tidligere statsråd for Høyre. Under hans politiske ledelse ble mange offentlige arbeidsplasser flyttet ut av Oslo, og spredt ut over landet.

Nå sier han: - Jeg håper at vi i utvalget vil gi kunnskap og innspill som kan bidra til at Norge også i fremtiden vil ha mange spenstige lokalsamfunn i alle deler av landet og for folk i alle aldre.

Digitalisering og distrikt, det hører sammen. Spørsmålet er om ikke Høyres satsing på distriktene kommer litt for seint. Det er tross alt bare 20 måneder til neste stortingsvalg. Men dersom Helleland og Norman skulle lykkes, kan det redde stumpene for Høyre i distrikts-Norge.

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse