Annonse
Regjeringspartiene Høyre og Erna Solberg går kraftig tilbake i Nord-Norge, der Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum er største parti, viser en ny meningsmåling i de nordnorske Amedia-avisene. Foto: Terje Pedersen.

By og land, mann mot mann

Senterpartiet har blitt største parti i et landskap der mistillit og økende ulikhet har forgiftet forholdet mellom by og land.

Nå er det offisielt, for første gang i en meningsmåling  Nordlys presenterer, at Senterpartiet er det største partiet i Nord-Norge, med nær 25 prosent oppslutning. Og aller størst er partiet i Nordland.

Dette er historiske tall, med gjennomgripende forandringer i velgermassene. I Nordland er det ikke mulig å forklare tsunamien med tvangssammenslåing av to fylker, som litt lengre nord, i Troms og Finnmark. Nordland gikk som vi vet klar av sammenslåing.

Men Nordland fylke rommer likevel flere av symbolsakene som gir Senterpartiet oppdrift. For eksempel nedleggelsen av Andøya flystasjon, og den brutale massakren av høyere utdanning på Helgeland.

I Nord-Norge opplever mange nå at landsdelen får dårlig betalt for  sitt lønnsomme næringsliv. Er nasjonen i ferd med å vende ryggen til selve ideen om likeverd i hele landet - uavhengig av postadresse?  Vi ser hvordan nasjonale samfunnsinteresser i økende grad blir bortforklart som lokalpolitikk, ikke minst gjelder det sikkerhetspolitikken. Til tross for at det er mye vanskeligere å okkupere et land som er bebodd, enn en ødemark.

Forsvarspolitikken er bare en grunnene til at Høyre har falt som en stein i Nord-Norge siden stortingsvalget i 2017. Regionreformen har i tillegg overbevist mange om at regjeringen har presentert en bløff. Lite tyder på at det har vært regjeringens intensjon å flytte makt og kompetanse ut av hovedstaden. Svekket beredskap og det amatørmessige skiftet av operatør i luftambulansetjenesten er også med på å øke slitasjen.

Det handler ikke bare om saken i seg selv, men om en arrogant helseminister og undersåttene hans i helseforetakene. Helsemakten nekter å akseptere at folk har en grunn til uro. En lydhør statsråd ville for lengst tatt turen til et legekontor på Dønna eller Berlevåg for å se virkeligheten i øyehøyde.

Men Høie holder seg i Oslo, der kommunikasjonapparatet hans sender ut en repeterende historie om at en livsviktig tjeneste slett ikke er i krise, men går på skinner. Det bidrar til det motsatte av trygghet. Folk blir enda mer forbannet når grove feil ikke blir innrømmet. 

Samtidig har Ernas Solbergs fremtidsvisjon for Nord-Norge fått det til å gå kaldt nedover ryggene på folk i nord. Nylig tenkte hun høyt om transport av varer og gods, på et folkemøte i Tromsø.

Hun ser, i stedet for jernbane, for seg kolonner av «tett sammenvevde trailere som er autonome, som kjører, basert på systemer hvor det ikke engang er en fører, og som kan kjøre tjuefire timer i døgnet». En marerittaktig visjon for nordnorske vinterveier, altså.

Men til tross for Regjeringens mange problemer i nord, har ikke Arbeiderpartiet lyktes med å bli en motkraft mot sentralisering og liberalisering, eller finne en samlende vinnersak i landsdelen. Partiet har i dag ikke en kaptein som skaper begeistring rundt en reell opposisjonspolitikk.

Senterpartiet har rykket inn i dette rommet med noen forlokkende fortellinger om at alt var bedre før. Men også med aktiv bruk av Arbeiderpartiets gamle vinneroppskrift om en aktiv stat, og utnyttelse av naturressurser for å forsvare velferd i hele landet.

Når Trygve Slagsvold Vedum går rett hjem i nord, er det uklokt å avvise det som billig periferi-populisme. Det som har skjedd, er at tilliten mellom den nasjonale styringseliten og Nord-Norge har brutt sammen.

Dette må repareres raskt, ikke for Nord-Norges skyld, men for Norges skyld.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse