Annonse
Nordlyset er en viktig del av det nordnorske reiselivsproduktet. Her fra Tromsø. Foto: Yngve Olsen.

En fin fortelling om samarbeid

Fire aktører innenfor nordnorsk reiseliv går sammen for, ifølge dem selv, å sikre at verdiene fra reiselivsnæringen kommer Nord-Norge til gode.

Det er Bussring, Tromsø Safari, Hamn i Senja og Big Fish Adventure som nå har bestemt seg for å skape et robust nordnorsk konsern. Det skjer under paraplyen Best Arctic. Til sammen har selskapene en forventet omsetning på 200 millioner kroner i 2019.

Nå inviterer de inn andre som ønsker å satse på kvalitet, bærekraft og lokal verdiskaping. Målet er altså at enda flere aktører skal bli med og bygge et sterkt lag innenfor reiseliv. Målgruppen er reisende fra hele verden som ønsker å oppleve Nord-Norge. Det skal skje gjennom å ta kontroll over hele verdikjeden. Fra det første googlesøket til transporten tilbake til flyplassen.

De fire nordnorske bedriftene som er lokalisert i Troms og Finnmark er bygd opp stein for stein av lokale gründere. Gjennom flere år har de skapt mange arbeidsplasser lokalt. Når de går sammen for å styrke seg, er det interessant på flere måter. Det er selvfølgelig først og fremst en forretningsmessig vurdering som ligger til grunn. Men det er også et viktig signal til det politiske Nord-Norge.

Den vanlige fortellingen om Nord-Norge er at vi filialiseres, og at noen i Oslo eller London kjøper opp våre virksomheter.  Eller at det sitter turoperatører andre steder i verden og skummer fløten. Her viser Senja, Hasvik, Nordreisa og Tromsø vei i en annen retning. De går sammen for å stå bedre rustet gjennom en nødvendig profesjonalisering.

Flere små aktører gir uttrykk for skepsis mot Best Arctic, og tror at store selskap vil skvise ut små familiebedrifter. Det tror vi det er liten grunn til. Det beste vil være å ønske de som satser velkommen, og ha som utgangspunkt at det er plass til alle i et marked som tross alt har et enormt potensial.  Etter hvert som levestandarden øker for hundretalls millioner, burde det være turister nok til alle.  Forutsatt at det skjer innenfor en ansvarlig og bærekraftig måte.

For å oppsummere:  Best Arctic ser ved første øyekast ut til å være en liten vakker fortelling om nordnorsk samarbeid. Det trenger vi faktisk, i en tid der alt for mye i det offentlige rom handler om splittelse og mistenksomhet over fylkesgrenser.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse