Annonse
MANGE INNSPILL: Fylkesordfører Ragnhild Vassvik sier at fylkeskommunen kom med mange innspill til overførte oppgaver fra staten til det nye fylket, blant annet til et nordområdesekretariat i Vadsø. Foto: Oddgeir Isaksen

En flopp fra regjeringen

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik sier at dersom dette blir resultatet, er det nærmest som en flopp å regne. Det er det ikke vanskelig å være enig i.

Sett i lys av dette, framstår den ene stillingen man hittil har tilgodesett Vadsø med, som en fornærmelse.

Et framtidig nordområdesekretariat skal legges til Vadsø. Det var et løfte fra regjeringen i forbindelse med sammenslåingen av Troms og Finnmark. Men så langt inneholder dette sekretariatet kun ei eneste stilling. Hva holder kommunal- og moderniseringsdepartementet på med?

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik sier at dersom dette blir resultatet, er det nærmest som en flopp å regne. Det er det ikke vanskelig å være enig i.

Det var i fjor høst at regjeringspartiene og KrF ble enige om hvilke nye oppgaver de nye fylkene skulle få overført fra staten. For Troms og Finnmark sto nordområdepolitikken i ei særstilling, og intensjonen var mer ansvar og en mer sentral rolle i utforming og gjennomføring av politikken på dette feltet.

At dette var en del av sammenslåings-pakken, er det ingen tvil om. Forutsetningen fra politikerne for å gå inn for sammenslåingen, var at det nye fylket skulle få tilført aktivitet, kompetanse og arbeidsplasser. Sett i lys av dette, framstår den ene stillingen man hittil har tilgodesett Vadsø med, som en fornærmelse.

Denne historien forteller mer enn noe annet at regjeringen umulig kan ha skjønt problemstillingene, den dype konflikten og følelsene rundt fylkessammenslåingen. Overføring av oppgaver fra staten var det viktigste argumentet for å si ja til sammenslåingen. Nå har regjeringen bare en ting å gjøre, og det er å levere på løftene. Noe annet er fullstendig uakseptabelt.

Det vil også være påfallende om ikke Finnmarks egne stortingsrepresentanter, og statsråd, melder seg i sakens anledning. De fleste politikere klarer å hilse hjem med jevne mellomrom, og her er så absolutt en mulighet for forsvarsminister Bakke-Jensen, for eksempel, til å øve innflytelse.

Statssekretær i kommunaldepartementet, Anne Karin Olli (H), sier det ikke er tatt noen beslutning om størrelse eller organisering av dette sekretariatet. Det betyr kanskje at man ikke har greid å fylle det med innhold, noe som virkelig ikke burde by på problemer.

Finnmark fylkeskommune ble, under sammenslåingsprosessen, bedt om å komme med innspill i saken, og la fram et omfattende forslag tilknyttet nye, aktuelle arbeidsoppgaver. De bør tas fram nå, og behandles på seriøst vis. Det er det minste vi skal forvente. Hvis ikke, blir dette en skikkelig flopp fra regjeringen.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse