Annonse
TØFF JOBB: Mediepresset har vært stort, men kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø er en av flere som har bidratt til å skape ro og tillit i en krevende situasjon, skriver politisk redaktør Skjalg Fjellheim. Foto Torgrim Rath Olsen

En formidabel jobb

Helsevesenet i Tromsø har forhindret en alvorlig smittespredning.

Nesten to uker etter at skandaleskipet «Roald Amundsen» ankret opp med et titalls Covid 19-syke blant mannskap og passasjerer i Tromsø sentrum, bør både byens 80.000 innbyggere og toppene i Hurtigruten ASA sende en uforbeholden takk til det offentlige helsepersonellet i Tromsø.

Mange i Tromsø reagerte med frykt og sinne på Hurtigrutens sjokkerende omgang med smittervern. Og det er de dedikerte fagpersonene  - både i kommunen og ved sykehuset i byen  -  vi har å takke for at korona-skandalen ikke ble adskillig større. For vi vet nå at det kunne ha eskalert. Og gått så mye, mye verre.

De profilerte toppene med sine millionlønninger og opsjonsavtaler i det private selskapet Hurtigruten sviktet grovt, både med hensyn til smittespredning og kommunikasjon. Konsernsjefen selv, Daniel Skjeldam, dokumenterte at han som øverste sjef ikke hadde kontroll på etterlevelse av regler i egen virksomhet.

Til alt hell har vi et offentlig helsevesen der systemene fungerer langt bedre. Der rederiet Hurtigruten gjorde alt galt, var det de trauste ansatte i det offentlige helsevesenet i Tromsø kommune og ved Universitetssykehuset Nord-Norge som måtte stå frem og ta ansvar.

Symbolene på dette ble kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen og lederen for smittevernteamet i Tromsø kommune, Øivind Benjaminsen. Med hele nasjonens søkelys på seg har de to lederne stått frem på en måte som inngir tillit. Kristoffersen viste blant annet handlekraft da hun tok kommandoen på hurtigruteskipet og løste skipslegene fra sine oppgaver.

De to sto i spissen for en operasjon som medførte en kolossal dugnad for å hindre en ukontrollert COVID19-spredning i Tromsø og resten av landet. Et hundretalls ansatte både i kommunen og ved UNN har i to uker vært i sving for å spore smitte, behandle syke og teste de som er satt i karantene.

Under en nasjonal pressekonferanse nylig delte avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet ut ros til Tromsø kommune og de øvrige kommunene som er blitt rammet som følge av koronautbruddet på «Roald Amundsen». Hun la vekt på at det gjøres en formidabel jobb i smittesporing og håndtering av dette utbruddet.

Det er høyst fortjent for et fagmiljø som ganske ofte får mye kritikk og negativ medieomtale. Denne gang har de ansatte i Tromsø kommune fremstått som kompetente, faglig bunnsolide, åpne og pålitelige. Altså Hurtigrute-ledelsens rake motsetning.

Korona-utbruddet på cruiseskipet “Roald Amundsen” har stilt både spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten på en prøve. Det er en test både Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og Tromsø kommune så langt har bestått.

De har sørget for at situasjonen etter utbruddet på skipet er under kontroll. Men pandemien er langt fra over. Vi vet at smitten øker igjen og at Tromsø - som knutepunkt i Nord-Norge - er en av byene som er utsatt. Men når det nå er fare for nye utbrudd utover høsten, kan vi i det minste være trygge på en ting: Det er at man i Tromsø har gode rutiner for å kunne slå ned en eventuell spedning av Covid-19.

Det viser nok en gang at Tromsø har kunnskapsmiljøer i absolutt toppklasse. Forhåpentligvis har det vi har vært gjennom også styrket befolkningens tillit til helsevesenet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse