FORNØYDE: Begge de to byrådslederne Tromsø hittil har hatt, Øyvind Hilmarsen (H) og Kristin Røymo (Ap), har begge vært såre fornøyde med å ta store beslutninger uten at disse er faglig utredet og analysert. Foto: Ole Åsheim

En gave til sine velgere

Politikertoppene i Tromsø er så nært det perfekte at de simpelthen må anses som en gave til sine velgere. Det mener de i hvert fall selv.

Valgflesket trumfet derfor det ubehagelige fraværet av faglig analyse og utredning. Både hos Høyre og Ap.

Vi er heldige som bor i Tromsø kommune. Her blir vi nemlig styrt av landets suverent flinkeste, klokeste og mest velutdannede politikere.

Og det beste av alt er at disse politikernes fenomenale kompetanse er helt uavhengig av partitilhørighet; de finnes over hele den politiske skalaen, fra Frp til Rødt.

Politikertoppene i Tromsø er så nært det perfekte at de simpelthen må anses som en gave til sine velgere.

Det mener de i hvert fall selv. Slik må det nesten være, eller så hadde de neppe kunnet drive på som de gjør.

Det er vanskelig å finne en annen forklaring på politiske prosesser og beslutninger som er så dårlig fundert og så faglig avmagret, som en rekke store politiske avgjørelser som lokalpolitikerne i Tromsø har hatt hånd om bare det siste året.

Ta eksempelvis den nye Kvaløya-forbindelsen. Da Statens vegvesen mot slutten av valgkampen i høst presenterte sin faglige utredning om saken, slo plutselig den politiske eliten i rådhuset til.

Daværende byrådsleder trakk fra hofta, skjøt fagetatens utredning i filler og lanserte i neste sekund sin egen løsning: I stedet for ny bru skulle det bygges en tunnel over til Håkøya og videre til Kvaløya.

Men byrådsleder Hilmarsens Håkøya-prosjekt hadde ingen faglig utredning i bunn, og selvsagt heller ikke noe annet enn et ytterst luftig kostnadsestimat.

Byrådslederen var likevel skråsikker i sin sak. Hva kunne vel noen skarve fagbyråkrater stille opp mot denne begavede politikers visjonære teft? 

Om ikke dette var nok ble fortsettelsen like forbløffende. Bare dager senere meldte opposisjonsleder Røymo at hun og Ap sluttet seg helt og fullt til byrådslederens fremtidsrettede forslag om tunnel til Håkøya.

Hadde Ap i det stille fått hasteutredet prosjektet? Selvsagt ikke. Men Røymo tok åpenbart ikke sjansen på at Hilmarsen hadde kastet ut et agn som en del velgere kanskje kom til å svelge.

Valgflesket trumfet derfor det ubehagelige fraværet av faglig analyse og utredning. Både hos Høyre og Ap. 

I helgen fikk vi vite at kommunens egne fagfolk mener det store badelandprosjektet på Templarheimen er feilplassert. Fagfolkene i byutviklingsetaten mener det eneste riktige er å legge det til bysentrum.

Det har de åpenbart ment lenge, men byutviklingssjef Mette Mohåg sier selv at det ikke «har vært rom» for dem å avgi noen uttalelse om saken før nå. Det forrige byrådet ønsket ikke å motta fagnotater i saker som var til politisk behandling.

Sittende byråd har imidlertid bedt om dette nå, altså lenge etter at saken er avgjort i kommunestyret (!), og det er i dette notatet det fremgår at fagetaten mener lokaliseringen er feil.

For øvrig det samme som både reiselivet i Tromsø har sagt, og Nordlys for lenge siden har hevdet på lederplass.

Vi er her vitne til politiske beslutningsprosesser som fremstår som uvirkelige, på grensen til det absurde i sin tilsynelatende forakt for fagkunnskap og seriøst fundert analyse.

Den parlamentariske makta må ha gått mer enn én lokalpolitiker i Tromsø fullstendig til hodet og fått dem til å tro at de er universets herrer.

Resultatene er intet mindre enn forskrekkelig.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse