Annonse
MDG-leder Une Bastholms ufine Trump-karakteristikk av Solberg og Støre inntar en klar førsteplass i kampen om å være eplekjekk og uten filter når det gjelder å kaste dritt på andre norske politikere, kommenterer Oddvar Nygård. (Foto: MDG)

En gigantisk overdose Møllers tran, Une Bastholm?

Klimakrisen er reell. Det er derfor svært synd at et parti som hevder å ha denne utfordringen som sin viktigste sak, oppfører seg på en måte som splitter, ikke samler.

Mandag denne uken utspilte det seg en selsom seanse i landets politiske sfære. Stortinget har nå tatt sommerferie og flere partier har holdt sine sommerlige pressekonferanser. Denne dagen var det Miljøpartiet De Grønne (MDG) som møtte pressen med sitt sommerbudskap. Her sparte ikke MDGs leder, stortingsrepresentant Une Bastholm, på kruttet.

At optimismen er stor i MDG-kretser når det gjelder utfallet av stortingsvalget i 2021, er for så vidt forståelig. MDG har jo hatt god vind (forhåpentligvis  havvind) i seilene på meningsmålinger den siste tiden. Det var derfor ikke uventet at Bastholm kunne fortelle at hun hadde kikket i glasskula, og den fortalte at MDG vil gjøre et brakvalg i 2021. Det blir spennende å se om spådommen slår til. Men Bastholm burde vite at svært mye kan skje i politikken de neste 15 månedene. De fleste partilederne bruker alltid å ta forbehold når det gjelder å spå om det politiske landskapet så langt frem i tid.

Slike forbehold fant imidlertid ikke Bastholm var nødvendig. Nå er det jo ingen forbrytelse å være optimist. Og det var kanskje svært varmt i Oslo denne dagen. Da kan jo noen hver av oss bli en smule euforiske.

Men så tar MDG-lederen helt av og erklærer at statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre er klimafornektere. De to behandler klimapolitikken på samme måte som Donald Trump behandler coronakrisen! Solberg og Støre tar ikke på alvor at vi står overfor en klimakrise, erklærte MDG-lederen.

Det måtte være mer enn solstikk som hadde utløst dette oppsiktsvekkende utsagnet. Hadde Bastholm inntatt en gigantisk overdose Møllers tran ved frokostbordet? Eller andre oppfriskende preparater? Kanskje var hun bevisstløs i gjerningsøyeblikket?

Jeg velger å tro at det ikke skyldtes noen av delene. Og da fremstår Bastholms utsagn som det uten konkurranse mest tåpelige politiske angrep på andre norske partiledere i manns minne. Nå har vi jo hørt bombastiske utsagn tidligere fra andre ledende MDG-politikere. Lan Marie Bergs «Jeg elsker bompengestasjoner!» er jo et kjent utsagn fra det hold. Men Bastholms ufine Trump-karakteristikk av Solberg og Støre inntar en klar førsteplass i kampen om å være eplekjekk og uten filter når det gjelder å kaste dritt på andre norske politikere.

Men MDG-lederen hadde mer på lager. Riktig nok ikke mer skittkasting, men en «analyse» av hvor det norske folk står i klimapolitikken. Hun kunne fortelle oss at kampen i den norske klimapolitikken var en kamp mellom generasjonene. I denne eksistensielle krigen var det de unge som satt med sannheten, mens godt voksen-generasjonen i stor grad var klimaskurker. Deler av besteforeldre-generasjonen sto heldigvis på de unges side. Undertegnede må som bestefar i denne sammenheng dessverre skuffe MDG. Jeg har ingen planer om å støtte et parti av enøyde, arrogant bedrevitende ledere med høye tanker om sin egen fortreffelige politikk.

Klimakrisen er reell. Det er derfor svært synd at et parti som hevder å ha denne utfordringen som sin viktigste sak, oppfører seg på en måte som splitter, ikke samler. Nå også med usaklig skittkasting på andre politikere. Har de kanskje lært av Trump?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse