Annonse

Glede for musikklivet!

Musikkens Hus er nettopp det Tromsø behøver. Men hvorfor planlegger man en storsal med plass til bare 800 publikummere – og ikke følger Bodøs storslåtte «Stormen» med plass til 1000?

Derfor er mitt råd til Tor Lægreid og Kjell Magne Mælen; la arkitekten få et oppdrag med å lage utkast til en storsal som rommer minst 1000 tilhørere.

Nyheten gledet alle som har tilknytning til musikklivet i Tromsø. Forslaget til et nytt og prektig «Musikkens hus» er klar fra tegnebrettet. Men hvorfor var man så beskjeden – og ikke tok ideen helt ut?

Hvorfor planlegger man en storsal med plass til bare 800 publikummere – og ikke følger Bodøs storslåtte «Stormen» med plass til 1000 og Harstads Arctius med plass til like mange?

Selvsagt skal Tor Lægreid, direktør i Nordnorsk Opera- og symfoniorkester(NOSO) og dekan Kjell Magne Mælen ved Musikkonservatoriet, ha mye ros for det arbeidet de har lagt ned med å gi ideen om et «Musikkens Hus» «kjøtt på beinet». Men jeg synes de har vært altfor beskjedne når det gjelder størrelsen på bygget- og da først og fremst antall publikumsplasser.

Den klassiske musikken opplever nå ei blomstringstid Tromsø knapt har sett maken til. Kulturhuset fylles ofte opp til siste stol ikke minst når landsdelens eget orkester, Nordnorsk Opera- og symfoniorkester(NOSO), inviterer til konsert. Dette har styrelederen Tor Lægreid ikke kunnet unngå å legge merke til. Det skyldes ikke minst at orkesteret, under dirigent Christian Lindbergs ledelse, har utviklet seg til å bli et orkester som det også legges merke til i den store musikkinteresserte verden. Både de nesten 40 ansatte musikerne i orkesteret og byens publikum fortjener et nytt «musikkens hus».

Men storsalen må være stor nok til å huse langt flere enn de det er plass til i Kulturhuset.  Under Nordlysfestivalen ble storsalen fylt til siste plass flere ganger – og nesten like mange ønsket å komme inn, men fikk ikke plass. Et «Musikkens Hus» må ikke bare ha god plass til publikum, det må ha god plass også til musikerne og ikke minst noen av de som i fremtiden skal stå på scenen der, studentene ved Musikkonservatoriet. Ideen om å samle utøvende profesjonelle musikere og studenter under samme store tak, er knakende god. Alle har grunn til å juble over det, ikke minst musikerne som i dag holder til både i Bodø og Tromsø.

Da Bodø planla sitt «Stormen» tok man sats i byen som har langt færre innbyggere enn Tromsø, og valgte å få sitteplasser til 1000 publikummere. Også i Harstad valgte man å satse stort da de bygget sitt kulturhus, sammensmeltet med Clarion Hotel. Der har de en storsal med plass til 1000 publikummere. Sammenlignet med Bodø og Harstad framstår Kulturhuset i Tromsø som «lilleputt» når det gjelder storsalen som bare rommer vel 600 publikummere.

I det nye «Musikkens hus» blir det plass til 800 i storsalen og vel 100 i en mindre konsertsal.

Ideen som nå lanseres av dekan Kjell Magne Mælen i Musikkonservatoriet, Universitetet i Tromsø, og Tor Lægreid om et «Musikkens Hus» er altså knakende god. Dette kan virkelig bli mye mer enn en turistattraksjon for kulturbyen Tromsø. Men man må ikke glemme byens musikkinteresserte publikum og glemme at det er de som skal bære fram «Musikkens Hus» fra ideen til en suksess. Men da må flest mulig få plass når store musikkopplevelser blir framført. Og dem er jeg sikker på det blir mange, mange av når byens nye storstue tas i bruk.

Derfor er mitt råd til Tor Lægreid og Kjell Magne Mælen; la arkitekten få et oppdrag med å lage utkast til en storsal som rommer minst 1000 tilhørere. Jeg er ikke i tvil om at den vil fylles om NOSO fortsetter å by på den samme kvaliteten de nå gjør med sine konserter og operaforestillinger.

Kulturhuset i Tromsø har gjort en stor jobb med å legge forholdene til rette for blant annet NOSO. Men det er en udelt oppfatning at storsalen ikke rommer de kvaliteter og fasiliteter som kreves når det gjelder klassisk musikk.

Nå får Tromsø en sjanse til å gi både musikerne og publikum en storslått gave. Men ikke vær så beskjeden når det gjelder publikumplasser. Det er mitt råd til planleggerne.  

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse